Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europietiški palydovai amerikietiškas „Patriot“ raketų sistemas žemėlapyje pažymi riebiu X

Karyboje slaptumas yra labai svarbus. Ginklų vietos nedera išduoti priešui. Slaptumas gali tapti skirtumu tarp efektyvios ir neefektyvios operacijos, tačiau JAV pagamintos „Patriot“ raketų sistemos nenorėdamos išduoda savo vietą. Geoinformacijos entuziastai pastebėjo, kad Europos kosmoso agentūros „Sentinel-1“ palydovai, skirti miškams, vandenynams ir miestams stebėti, iksu pažymi „Patriot“ buvimo vietą. Kaip tai įmanoma?
„Patriot“ baterija Lenkijoje
„Patriot“ baterija Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Geoinformacijos entuziastas Harelas Danas mėgsta palydovų suteikiamą informaciją apie mūsų planetą. Europos kosmoso agentūros „Sentinel-1“ palydovai H.Danui labai praverčia. Ši palydovų pora naudoja sintetinės diafragmos radarą, leidžia matyti kiaurai debesis ir tam tikrose situacijose veikia kur kas geriau nei optiniai radarai. „Sentinel-1“ sistema naudojama įvairiems tikslams - stebimi vandenynai, miškai, gamtinių išteklių naudojimas, katastrofų pasekmės. Viešai prieinamus „Sentinel-1“ duomenis naudoja ir miestų planuotojai, atsinaujinančios energetikos ekspertai ir kitų sričių specialistai. Aišku, ir H.Danas.

Analizuodamas „Sentinel-1“ pateikiamus duomenis H.Danas pastebėjo įdomių detalių - palydovų radarus kažkas keistai veikia. Tas kažkas žemėlapyje pažymimas neryškia X raide - ne simboliu, o defektu radaro pateikiamame vaizde. H.Danas susidomėjo šiais keistais taškais ir greitai išsiaiškino, kad po jais - „Patriot“ raketų sistemos. Pažymėtos žemėlapyje tarsi taikiniai ar lobiai.

„Patriot“ sistemos naudoja AN/MPQ-53/65 radarus. Jie sumontuoti pačioje sistemos šerdyje ir kuria matomus trikdžius palydovų piešiamame žemėlapyje. Šios žymės nėra ryškios - tarsi dideli blankūs iksai. Tačiau jei juos pastebėjo H.Danas, vadinasi, juos pastebėti gali ir kiti. Dar daugiau - to paties dažnio radarus naudoja ir kita technika, kuri taip pat gali būti šiems palydovams išduoti savo poziciją.

EKA/H.Dano iliustr./Taip „Sentinel“ pateikiamuose duomenyse atvaizduojamos vietos, kuriose stovi „Patriot“ raketų sistemos
EKA/H.Dano iliustr./Taip „Sentinel“ pateikiamuose duomenyse atvaizduojamos vietos, kuriose stovi „Patriot“ raketų sistemos

Nors H.Danas to dar nespėjo patikrinti, jis mano, kad „Sentinel-1“ žemėlapyje pavyktų aptikti ir Kinijos bei Rusijos radarus. Tačiau ar šios šalys turėtų sunerimti?

Dėl „Sentinel-1“ - tikrai ne. H.Danas ilgai ir nuobodžiai žvalgėsi po šiuos žemėlapius, kol kažką pastebėjo. Trikdžių juose yra ir daugiau, todėl efektyviai panaudoti šiuos duomenis žvalgybai vargu ar pavyktų. Tačiau specialiai priešo karinės įrangos paieškai skirti radarai su sintetinėmis diafragmomis galėtų būti kur kas geresni. Prie to pridėkite kokią nors dirbtinio intelekto sistemą ir priešo radarai žemėlapyje bus sužymėti ryškiai bei patikimai. Grėsmė yra ne tik reali, bet ir žinoma, todėl tikėtina, kad jai jau kuriami priešnuodžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius