-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos kosmoso agentūra skyrė 86 mln. eurų vienos kosmoso šiukšlės pašalinimui

Europos kosmoso agentūra ketvirtadienį pranešė pasirašanti 86 mln. eurų vertės sutartį su vienu Šveicarijos startuoliu dėl vienos stambios kosminės šiukšlės grąžinimo iš orbitos į Žemę.
Kosminės šiukšlės
Kosminės šiukšlės / 123RF.com nuotr.

Pasak agentūros, susitarimas su bendrove „ClearSpace SA“ leis 2025 metais surengti „pirmąją aktyvią šiukšlių šalinimo misiją“, per kurią pagal užsakymą gaminamas kosminis aparatas pagaus dalį raketos, kadaise panaudotos palydovui iškelti į orbitą, ir nukreips ją sudegti Žemės atmosferoje.

Ekspertai jau seniai perspėja, kad aplink planetą skriejančios šimtai tūkstančių kosminių nuolaužų, įskaitant vieno astronauto pamestą veidrodėlį, kelia grėsmę veikiantiems palydovams ir net Tarptautinei kosminei stočiai (TKS). Kelios darbo grupės ieško būdų išspręsti šią problemą.

Objektas, kurį planuojama šalinti iš orbitos, yra maždaug 112 kg sveriantis vadinamasis krovinio adapteris „Vespa“. 2013 metais jis buvo panaudotas palydovui iškelti ir vėliau jį paleido.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius