-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvykdytas sėkmingas nusileidimas ant asteroido, gautos pirmosios nuotraukos

Japonijos erdvėlaivis „Hayabusa 2“ iki asteroido Ryugu nugabeno tai, ką galima vadinti pirmaisiais žmonijos istorijoje asteroideigiais: Japonijos valstybinės kosmoso agentūros JAXA sukurtas aparatas rugsėjo 21 dieną ant kosminio kūno numetė du pirmuosius visiškai sėkmingai suveikusius zondus, rašo newscientist.com.
MINERVA-II1 šuoliuojančio asteroideigio užfiksuota asteroido nuotrauka
MINERVA-II1 šuoliuojančio asteroideigio užfiksuota asteroido nuotrauka / JAXA nuotr.
Temos: 2 Japonija Asteroidas

Zondų duetas, turintis bendrą pavadinimą „MINERVA-II“, nėra ratuotas, kaip įprasta mėnuleigiams ar marsaeigiams – jie labiau primena žiogus, kurie šokinėja kelių metrų ilgio šuoliais. Toks judėjimo būdas yra įmanomas dėl menkos asteroido sukuriamos gravitacijos.

Erdvėlaiviui „Hayabusa 2“ artėjant link Ryugu per 60 metrų atstumą, iš kurio buvo planuojamma paleisti du zondus, nuotraukose užfiksuotas ir paties erdvėlaivio šešėlis.

JAXA nuotr./Iš „Hayabusa 2“ erdvėlaivio nufotografuotas asteroido Ryugu paviršius
JAXA nuotr./Iš „Hayabusa 2“ erdvėlaivio nufotografuotas asteroido Ryugu paviršius

Asteroideigiams atsiskyrus nuo motininio erdvėlaivio, vienas iš jų fotografavo ir vaizdą krentant. Žemiau esančioje nuotraukoje dešinėje matomas asteroido paviršius, o kairėje viršutinėje nuotraukos dalyje – Saulės atspindys nuo fotoaparato lęšio.

JAXA nuotr./Besileidžiančių link Ryugu asteroido zondų užfiksuotas vaizdas
JAXA nuotr./Besileidžiančių link Ryugu asteroido zondų užfiksuotas vaizdas

Zondams nusileidus, jie pradėjo šokinėti. Titulinė straipsnio nuotrauka užfiksuota būtent vieno iš tokių šuolių aukščiausiame taške. Vaizdas neryškus, nes fotografavimo metu zondas sukosi erdvėje.

Titulinė nuotrauka yra ypač svarbi, nes ji yra įrodymas, jog asteroideigiai savo darbą atlieka taip, kaip numatyta – šokinėdami. „MINERVA-II1 šuolio metu užfiksuotas kadras leido man atsipalaiduoti, nes išsipildė mano daugybės metų svajonė“, – sakė „Hayabusa 2“ projekto mokslininkas Takashi Kubota.

Ir motininis erdvėlaivis, ir zondai toliau vykdys savo misiją bei siųs nuotraukas į Žemę. Be to, tai nėra vieninteliai objektai, kuriuos „Hayabusa 2“ paleis link asteroido – numatoma ant šio kosminio kūno numesti ir „sviedinį“, kuris paliktų nedidelį kraterį, iš kurio vėliau asteroidas paimtų medžiagos mėginį ir pargabentų jį į Žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius