Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei norite pamatyti meteorų lietų, dabar geriausia proga grožėtis ugninėmis dangaus strėlėmis

Vos prieš kelias dienas – rugpjūčio 7-ąją – astronomijos mėgėjai turėjo progos pasigrožėti daliniu Mėnulio užtemimu, o visai netrukus – rugpjūčio 12 d. vakarą – sulauksime kasmetinio meteorų srauto maksimumo – dangų raižys ugninės perseidų strėlės.
Perseidų lietus
Perseidų lietus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Meteorai, sukeliantys įspūdingą „žvaigždžių lietaus“ reiškinį, iš tiesų yra maždaug aguonos dydžio ar vos didesnės kietos dalelės, kurios didžiuliu greičiu įsirėžia į mūsų planetos tankiuosius atmosferos sluoksnius, dėl trinties į orą įkaista ir kelių dešimčių kilometrų aukštyje degdamos akimirkai palieka švytintį pėdsaką, dar romantiškai vadinamą „krintančia žvaigžde“.

Lietuvos dangų rugpjūtį ir vėl skrodžia meteorų strėlės. Šaltinis: 15min.lt
Lietuvos dangų rugpjūtį ir vėl skrodžia meteorų strėlės. Šaltinis: 15min.lt

Keli meteorų lietūs per metus

Meteorų lietūs nakties skliautą papuošia periodiškai – keliskart per metus maždaug tuo pačiu metu. Taip yra todėl, kad Žemės orbita dėsningai kerta tankius meteorinių dalelių šleifus, kuriuos palieka bei nuolat savąja medžiaga „pamaitina“ Saulės sistemos klajūnės kometos.

„Kasmet nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos Žemė lekia pro Svifto-Tatlio kometos dalelyčių debesį, o tankiausią jo dalį kerta rugpjūčio 12 d., todėl būtent tuo metu stebimas meteorų maksimumas, – sako Vilniaus Universiteto astronomas dr. Vidas Dobrovolskas. – Rugpjūčio meteorai perseidais vadinami dėl to, kad regimosios jų trajektorijos tarytum sueina į mažą dangaus lopinėlį – Persėjo žvaigždyno, spindinčio šiaurės rytuose, sritį. Tai vadinama radiantu.

Pavyzdžiui, lapkritį meteorų srauto radiantas yra Liūto žvaigždyne, todėl šiam srautui suteiktas leonidų pavadinimas“.

Kiekvienais metais žemės orbita kerta Svifto-Tatlio kometos paliktą dalelių šleifą. Šaltinis: Nasa.gov
Kiekvienais metais žemės orbita kerta Svifto-Tatlio kometos paliktą dalelių šleifą. Šaltinis: Nasa.gov

Anot mokslininko, perseidų maksimumo laukiama rugpjūčio 12-ąją, šeštadienį, apie 20 val. Lietuvos laiku. V.Dobrovolskas kitose žiniasklaidos priemonėse skelbtą informaciją apie neįprastai didelį šiųmečių perseidų intensyvumą vertina skeptiškai.

Perseidų lietaus maksimumas – šeštadienį

„Vidutiniškai perseidų lietaus maksimumo metu per valandą sužimba 80-100 „krintančių žvaigždžių“. Šįkart meteorų blyksnius užgoš Mėnulio pilnaties šviesa, todėl prognozuojamas meteorų rugpjūčio 12 d. vakarą intensyvumas – apie 40 per valandą. Be to, Lietuvoje rugpjūčio vidury Saulė leidžiasi apie 21 val., vadinasi, pakankamai sutems tik apie 23 val., kai meteorų srauto pikas jau bus praėjęs. Tiesa, vis dar bus galima pamatyti bent 20-30 perseidų per valandą“.

Astronomas Gunaras Kakaras stebėti meteorų siūlo išvykti iš miesto, tikėtis giedros ir apsišarvuoti kantrybe. Šaltinis: 15min.lt
Astronomas Gunaras Kakaras stebėti meteorų siūlo išvykti iš miesto, tikėtis giedros ir apsišarvuoti kantrybe. Šaltinis: 15min.lt

Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktorius dr. Gunaras Kakaras teigia, jog meteorų stebėjimui nei teleskopo, nei kitokių specialių optinių priemonių nereikia. „Patartina pasirinkti atvirą vietovę tolėliau nuo miesto šviesų ir tikėtis giedros. Juk meteorai – atmosferinis reiškinys. Žinoma, prireiks kantrybės ir sėkmės. Tačiau dangus atkakliausiems atlygina neišdildomais įspūdžiais“, – tikina G.Kakaras.

Gražaus reginio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius