-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai mūsų žvaigždė įpyksta: nuožmiausi Saulės žybsniai stebėjimų istorijoje

Saulė ne tik šviečia ir šildo – ji moka ir supykti. Saulės žybsniai, plazmos pliūpsniai ir elektromagnetinės audros šviesulio paviršiuje gali smarkiai supurtyti nuo technologijų itin priklausomą žmonių pasaulį.
Saulės ir heliosferos observatorijos (SOHO) zondo užfiksuotas supergalingas 2003 m. Helovino žybsnis.
Saulės ir heliosferos observatorijos (SOHO) zondo užfiksuotas supergalingas 2003 m. Helovino žybsnis. / NASA nuotr.
Temos: 1 Saulė

Siūlome susipažinti su nuožmiausiais Saulės žybsniais per visą astronominių stebėjimų istoriją.

1859 m. Carringtono žybsnis

Carringtono žybsniu vadinamas nutikimas 1859 metais yra pirmasis užfiksuotas Žemėje žalos pridaręs Saulės žybsnis. Geomagnetinė audra prasidėjo rugsėjo 1 dieną 11.18 val. JAV Rytinės pakrantės laiku. Carringtono įvykiu jis pavadintas Saulės astronomo Richardo Carringtono garbei – jis stebėjo žybsnį dirbdamas asmeninėje observatorijoje ir atkreipė dėmesį į dėmes šviesulio paviršiuje. Anot NASA mokslininkų, šis žybsnis yra galingiausias užfiksuotas Saulės žybsnis per pastaruosius 500 metų.

Kaip tvirtina organizacija NOAA, po Carringtono žybsnio naktimis ryškios pašvaistės buvo matomos net pusiaujui artimose platumose (pvz., Karibuose). Žinoma, daugelis yra girdėję apie tos geomagnetinės audros padarytą žalą pasauliniam telegrafo tinklui. Audros būta tokios galingos, kad kai kuriuos telegrafo darbuotojus nupurtė elektros srovė, o iškrovos iš telegrafo linijų kai kur padegė telegrafo popierių ir sukėlė gaisrus, Space.com pasakoja NASA atstovai. 

1972 m., Saulės žybsnis, pakenkęs „AT&T“

Galingas 1972 metų rugpjūčio 4 dienos žybsnis kai kuriose JAV valstijose (viena iš jų – Ilinojus) nutraukė tarpmiestinį telefoninį ryšį. „Po šios geomagnetinės audros bendrovei „AT&T“ teko perkonstruoti transatlantinių kabelių energijos sistemą“, – tvirtina NASA.

1989 m. Elektros energijos tiekimo sutrikimai

1989 metų kovo 13 dieną Saulės žybsnis sukėlė avariją Kanados elektros energijos tiekimo sistemoje – be elektros devynioms valandoms liko 6 mln. žmonių. Anot NASA, žybsnis nutraukė elektros energijos tiekimą iš Kvebeko hidroelektrinės ir sudegino keletą transformatorinių stočių Naujajame Džersyje. Tiesa, šis žybsnis savo galingumu nė iš tolo neprilygo rekordiniam Carringtono įvykiui.

2000 m. Bastilijos dienos žybsnis

2000-ųjų liepos 14-ąją, nacionalinės prancūzų šventės dieną Saulėje buvo užregistruotas X5 kategorijos žybsnis, dėl kurio sutriko kai kurių palydovų darbas ir radijo ryšys. Tai yra vienas atidžiausiai stebėtų Saulės žybsnių istorijoje ir galingiausias žybsnis nuo 1989 metų.

2003 m. galinga Helovino geomagnetinė audra

2003 metų spalio 28 dieną Saulė išsviedė didžiulį plazmos kiekį. Saulės audra buvo tokia galinga, kad viršijo Saulės žybsnių galią registruojančių zondų jutiklių viršutinę ribą. Jutikliai užstrigo ties viršutine X28 padala, nes didesnio įvertinimo skalėje nebebuvo.

Remdamiesi vėliau gautais duomenimis, NASA mokslininkai nustatė, kad šio Helovino žybsnio galia galėjo siekti maždaug X45 kategoriją. Minėtoji saulės audra buvo tik vienas žybsnis devynių galingų žybsnių serijoje, kuri tęsėsi apie dvi savaites.

2006 m. prieškalėdinis Saulės žybsnis

2006 m. gruodžio 5 d. užregistruotas X9 kategorijos žybsnis maždaug 10 minučių sutrikdė palydovinį ir GPS ryšį. Žybsnio būta tokio galingo, kad jo metu į kosmosą išsviestos energingosios dalelės sugadino palydovo „GOES 13“ rentgeno spindulių kamerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius