Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas nutiktų, jei 45 metrų skersmens asteroidas penktadienį ne praskrietų, o atsitrenktų į Žemę?

Penktadienį pro Žemę praskriesiantis asteroidas „2012 DA14“ į planetą tikrai nesirėš, tačiau praeityje panašių įvykių išvengti nepavyko, pastebi Space.com. Kokie buvo jų padariniai?
Vasario 15 dieną pro Žemę praskries asteroidas „2012 DA14“
Vasario 15 dieną pro Žemę praskries asteroidas „2012 DA14“ / Kadras iš „YouTube“

Šis 45 metrų skersmens asteroidas, sveriantis apie 143 tūkst. tonų, arčiausiai Žemės bus penktadienį, o pro planetą jis praskries maždaug 27,7 tūkst. km atstumu.

Jis yra kur kas mažesnis už tą, kuris galimai išnaikino dinozaurus (manoma, kad pastarojo skersmuo galėjo siekti 10 kilometrų). Tačiau ir „2012 DA14“ galėtų pridaryti rimtos žalos.

„Jei tokio dydžio objektas atsitrenktų į Žemę, smūgio galia prilygtų maždaug 2,4 megatonos trotilo sprogmenų. Smūgis būtų daugiau nei 180 kartų galingesnis už atominę bombą, kuri nušlavę Hirošimą“, – pastebi NASA astronomas Donas Yeomansas.

Panašaus dydžio asteroidas galimai sukėlė vadinamąjį Tunguskos incidentą – paslaptingą sprogimą Sibire, Akmenuotosios Tunguskos upės baseine 1908 metų birželio 30 dieną.

Manoma, kad tąkart apie 30 metrų (kitais duomenimis – iki 50 metrų) skersmens asteroidas sprogo įskriejęs į Žemės atmosferą ir išguldė medžius 2,1 tūkst. kvadratinių kilometrų plote. Kritimo vietoje nebuvo rasta nė vieno meteorito gabalo, tik meteoritinių dulkių. Veikiausiai dėl staigaus stabdymo įkaitęs asteroidas sprogo 8 km aukštyje ir išsisklaidė atmosferoje.

Taigi gali būti, kad panašus scenarijus įvyktų ir asteroidui „2012 DA14“ įskriejus į Žemės atmosferą.

D. Yeomanso teigimu, asteroido smūgis nesukeltų pasaulinės katastrofos, tačiau tam tikram regionui tai būtų pražūtingas įvykis. Asteroido sprogimas sukeltų karšto vėjo ir dujų smūgio bangą, kuri išnaikintų bet kokias organines medžiagas ant žemės.

Tokie, tik mažesnio masto, įvykiai nėra retenybė. Štai 2009 metais į Žemės atmosferą įskriejęs 5–10 metrų skersmens asteroidas virš Indonezijos sukėlė sprogimą, tolygų 50 tūkst. kilogramų trotilo.

Asteroidai ir toliau skries į mūsų planetą, tačiau NASA mokslininkai teigia, kad artimiausiu metu civilizacijai pavojų keliančių susidūrimų nenumatoma. NASA mokslininkai yra sužymėję 90 proc. pavojų Žemei keliančių objektų, esančių netoli mūsų planetos, skriejimo trajektorijas ir kol kas nei viena jų nesusikerta su Žemės orbita aplink Saulę.

VIDEO: Vasario 15 dieną pro Žemę praskries asteroidas „2012 DA14“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius