Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kosmose sugedo naujutėlaitis orų stebėjimo palydovas

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) pranešė liūdną žinią: orų stebėjimo palydovas GOES-17, į orbitą iškeltas prieš nepilnus du mėnesius, susidūrė su rimtu aušinimo sistemos gedimu, dėl kurio smarkiai kris šio palydovo teikiama nauda, rašo „Ars Technica“.
Meteorologinio palydovo GOES paruošimas darbui
Meteorologinio palydovo GOES paruošimas darbui / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

GOES-17 yra antras naujausios meteorologinių NOAA palydovų kartos atstovas. Jis didele raiška stebi atmosferos sąlygas, gaisrus, žaibus, Saulės aktyvumą. Bet NOAA dėl šio palydovo gedimo nepraranda pilno pasaulinio „padengimo“ – agentūros užsakomų palydovų iškėlimo grafikas leidžia išlaikyti pakankamą geografinio persidengimo lygį.

Įvairūs palydove sumontuoti instrumentai iki iškėlimo į kosmosą buvo kruopščiai ir negailestingai bandomi. Bet prieš kelias savaites paaiškėjo, kad pats svarbiausias palydovo instrumentas – „Advanced Baseline Imager“ – susidūrė su aušinimo problemomis. Šis instrumentas fotografuoja Žemę įvairių ilgių bangų spektruose, taip pat regimame ir infraraudonajame, ir padeda aptikti dūmus bei nustatyti vandens garų sudėtį.

Infraraudonųjų spindulių ruožo fiksavimas dėl gedimo šiuo metu nėra įmanomas. Kad itin tikslūs palydovo instrumentai veiktų taip, kaip numatyta, jie turi būti aktyviai aušinami, o infraraudonųjų spindulių jutiklis veikia tik tada, kai jutiklio temperatūra neviršija 60 laipsnių Kelvino skalėje (-213 ºC). Aušinimo sistema tokį temperatūros lygį sugeba pasiekti tik 12 valandų per parą. Palydovas vis dar geba fiksuoti regimojo spektro nuotraukas, Saulės aktyvumo ir žaibavimo matavimus, tačiau be infraraudonųjų spindulių spektro nuotraukų tai jau nebėra tas galingasis naujausios kartos orų palydovas, kokio tikėjosi NOAA specialistai.

Agentūra aiškinasi aušinimo sistemos gedimo priežastį ir tikisi, kad pavyks rasto kokį nors sprendimą, leisiantį sugrąžinti pilną palydovo funkcionalumą. Tačiau NOAA taip pat pažymi, kad „visos pastangos atnaujinti aušinimo sistemos veikimą yra nesėkmingos, reikės apsvarstyti alternatyvias koncepcijas ir darbo režimus, kad būtų maksimaliai išnaudotos „Advanced Baseline Imager“ galimybės“.

Palydovas, kurio pagrindinė paskirtis yra stebėti Šiaurės Amerikos vakarinę pakrantę, nėra vienintelis orbitinis įrankis, leidžiantis patikimai prognozuoti orus, tad meteorologams iš kavos tirščių burti nereikės, tačiau jis turėjo tapti naujas galimybes meteorologams suteikiančiu žaisliuku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius