-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 29 /07:21

Krovinį į kosmosą gabenusi NASA raketa sprogo pakilimo metu

NASA priklausanti raketa „Antares“, kuri turėjo nugabenti krovininę kapsulę „Cygnus“ į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), sprogo pakilimo metu.
Raketos „Antares“ sprogimas
Raketos „Antares“ sprogimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosmosas NASA

Ši raketos nešėjos katastrofa buvo pirmoji po to, JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) patikėjo privatiems operatoriams krovinių gabenimo į TKS misijas.

Raketa, prilygstanti 14 aukštų namui ir sukonstruota bei pagaminta bendrovės „Orbital Sciences Corp.“, pakilo 18 val. 22 min. vietos laiku, tačiau praėjus šešioms sekundėms po pakilimo nugriaudėjo sprogimas, pakilimo aikštelėje kilo gaisras. Skelbiama, kad žmonės šio incidento metu nenukentėjo, tačiau padaryti nuostoliai – dideli. 

„Orbital Sciences“ pranešime taip pat nurodoma, kad aukų buvo išvengta: „Patvirtinome, kad visas personalas rastas. Šiandien per operacijas mūsų žmonės nenukentėjo.“

Šiuo metu atliekamas tyrimas, kodėl įvyko šis incidentas. NASA atstovai šią nelaimę pavadino katastrofiška anomalija.

Ši raketa turėjo pakilti pirmadienį, tačiau dėl techninių nesklandumų skrydis buvo atidėtas parai. Prieš skrydį antradienį skelbta, kad oro sąlygos puikios, jokių techninių nesklandumų neužfiksuota. 

VIDEO: Raketos sprogimas

Papildyta 7.21 val. 200 mln. vertės sprogimas

NASA atstovas Williamas Gerstenmaieris spaudos konferencijoje patikino, kad TKS astronautai turi pakankamai atsargų, kurių užtektų net iki kovo mėnesio, o per sprogimą prarastas krovinys nebuvo gyvybiškai svarbus. 

Pakilimo vieta, kurioje įvyko incidentas, yra vienintelė, iš kurios gali kilti „Antares“ raketos. NASA teigė, kad nauja siunta iš jos pakils tik tada, kai aikštelė bus sutvarkyta, o sprogimo priežastis – išaiškinta. Tai tikimasi padaryti artimiausiomis savaitėmis.

Netoliese gyvenantys žmonės taip pat įspėti neliesti raketos nuolaužų, kurios išplaunamos į krantą – jose esančios medžiagos gali sukelti pavojų sveikatai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos „Antares“ sprogimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketos „Antares“ sprogimas

Raketa, kapsulė ir krovinys iš viso vertinami apie 200 mln. JAV dolerių, tačiau kol neįvertinta žala pakilimo aikštelei ir aplinkai, apie nuostolių finansinę išraišką NASA nekalba.

Papildyta 7.10 val. Daugiau nei 2 tonų krovinys

Virdžinijoje įsikūrusi „Orbital Sciences“ yra viena iš dviejų bendrovių, kurioms NASA patikėjo skraidinti krovinius į orbitinę stotį po to, kai buvo nurašyti „Space Shuttle“ tipo erdvėlaiviai. Antradienį planuotas skrydis turėjo būti trečiasis iš aštuonių pagal šios bendrovės 1,9 mlrd. dolerių vertės kontraktą su NASA.

Raketa, kapsulė ir krovinys iš viso vertinami apie 200 mln. JAV dolerių

Šiuo metu JAV krovinius į TKS skraidina privačios bendrovės „Space Exploration Technologies“ ir „SpaceX“. Pastaroji ruošiasi surengti ketvirtąją misiją pagal atskirą 1,6 mlrd. dolerių sutartį su JAV kosmoso agentūra.

Antradienį paleista „Antares“ su nauju galingesniu viršutinės pakopos varikliu nešė kapsulę „Cygnus“, kurioje buvo 2 293 kg atsargų, medžiagos mokslo eksperimentams ir įrangos. Šio krovinio masė buvo 15 proc. didesnė negu per ankstesnes misijas.

„Cygnus“ turėjo skrieti orbitoje iki lapkričio 2 dienos, o tuomet priartėti prie TKS. Stoties įgula turėjo pagauti kapsulę kibernetiniu manipuliatoriumi ir pritvirtinti prie susijungimo modulio. Tarptautinė kosminė stotis, 100 mlrd. dolerių kainavusi kosminių tyrimų laboratorija, priklausanti ir naudojama 15 valstybių, skrieja maždaug 418 km aukštyje virš Žemės.

Be maisto ir įrangos „Cygnus“ kapsulėje buvo daugiau negu 725 kg medžiagos moksliniams bandymams, įskaitant medžiagą, kuri turėjo būti naudojama tirti cheminei meteorų sudėčiai, kai jie sudega Žemės atmosferoje.

„Cygnus“ taip pat nešė palydovo prototipą, priklausantį Vašingtono valstijos mieste Redmonde įsikūrusiam startuoliui „Planetary Resources Inc.“, kuriančiam naudingųjų išteklių gavybos asteroiduose technologijas. Palydovas A3 turėjo būti paleistas į kosmosą iš orbitinėje stotyje įrengto komercinio mažųjų kosminių aparatų paleidimo modulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius