-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnulio bazę galėtų sumūryti 3D spausdintuvas

Kosmoso mokslininkų svajones apie žmonių bazę Mėnulyje tikrove gali paversti 3D spausdintuvas, kuris ją sumūrytų naudodamas Mėnulio gruntą.
Mėnulio kolonizacija
Mėnulio kolonizacija / NASA/Dennis M.Davidson iliustr.

Tokia technologija galėtų būti naudojama ne tik detalių gamybai, sulūžusių detalių taisymui, bet ir pačių pastatų statyboms. Visa tai būtų atliekama naudojant Mėnulio gruntą, skelbia Space.com.

Mokslininkai jau išbandė šią technologiją naudodami dirbtinį Mėnulio gruntą ir teigia, kad netrukus visa tai gali tapti realybe.

Vašingtono valstijos universiteto tyrėjai bandymų metu naudojo lazerinį 3D spausdintuvą. Jis kuria objektus klodamas medžiagą sluoksniais, remdamasis kompiuteriniu modeliu.

Vaaingtono valstijos universiteto nuotr./Cilindro formos struktūros, pagamintos naudojant 3D spausdintuvą ir dirbtinį Mėnulio gruntą. Vaaingtono valstijos universiteto nuotr.
Vašingtono valstijos universiteto nuotr./Cilindro formos struktūros, pagamintos naudojant 3D spausdintuvą ir dirbtinį Mėnulio gruntą. Vašingtono valstijos universiteto nuotr.

Dirbtinį Mėnulio gruntą sudarė silicio, aliuminio, kalcio, geležies ir magnio oksidų mišinys – panašią sandarą turi ir Žemės palydovo regolitas.

Vašingtono universiteto tyrėjai šią medžiagą įdėjo į specialų 3D spausdintuvą, kuriame ji buvo įkaitinta, o vėliau iš jos „atspausdinti“ glotnūs pusės milimetro skersmens sluoksniai, iš kurių suformuotos nedidelės cilindro formos struktūros be jokių pastebimų įtrūkimų. Šios struktūros buvo panašaus tvirtumo kaip įprastos gėrimų stiklinės.

„Neatrodo įspūdingai, bet galima šį tą pasigaminti“, – sako tyrimo vadovas Amitas Bandyopadhyay.

Anot jo, papildžius Mėnulio dulkes kitomis medžiagomis, tokiomis kaip titanas, būtų galima gaminti patvaresnius objektus. Be to, ją būtų įmanoma adaptuoti ir Marso gruntui.

Tiesa, tai tik pirmieji šios technologijos bandymai ir Mėnulio (o tuo labiau Marso) bazės statybų dar gali tekti palaukti ne vienerius metus.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo reportažą (anglų k.):

VIDEO: 3-D Printers On Moon To Print Space Parts? | Video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius