-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsiaiškino, kaip Marsas neteko atmosferos ir tapo šaltu, nykiu akmeniu

Marso meteoritą ištyrinėję mokslininkai mano radę atsakymą, kur dingo tanki, daug anglies dioksido turėjusi planetos atmosfera ir kaip ši planeta tapo šalta, akmeninga dykuma, skelbia BBC.
Marso peizažo nuotrauka, kurią į Žemę perdavė aparatas „Mars Exploration Rover Opportunity“
Marso peizažo nuotrauka, kurią į Žemę perdavė aparatas „Mars Exploration Rover Opportunity“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Marsas savo apsauginio atmosferos sluoksnio neteko maždaug prieš 4 mlrd. metų. Manoma, kad tai nutiko dėl to, jog planeta neteko savo magnetinio lauko, dėl kosminių susidūrimų arba cheminių procesų. Pastaroji versija atrodo vis labiau įtikinama, mat mokslininkai Lafajeto meteorite pastebėjo karbonacijos ženklų: mineralai, reaguodami su vandeniu, sugėrė anglies dvideginį.

Šis procesas vyksta ir Žemėje, be to, anksčiau buvo siūloma jį dar labiau paskatinti, siekiant sumažinti anglies dvideginio kiekį atmosferoje bei sulėtinti klimato kaitą. Marso meteorito tyrimai leis pagilinti žinias apie šiuos procesus, o ateityje – galbūt ir efektyviau juos pritaikyti praktikoje.

Lafajeto meteoritas buvo atrastas 1931 metais JAV, Indianos valstijoje. Manoma, kad jis į Žemę nukrito maždaug prieš 3 tūkst. metų. Nustatyta, kad šis akmuo maždaug prieš 1,3 mlrd. metų buvo Marso plutos dalis, tačiau jis buvo išsviestas į kosminę erdvę smarkaus susidūrimo metu ir vėliau nukrito į Žemę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius