Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai paaiškino marsaeigio „Curiosity“ fotografijose pasirodžiusią ir dingusią keistą dėmę

Kai prieš savaitę Marse sėkmingai nusileidęs šešiaratis marsaeigis „Curiosity“ nudžiugino milijonus mūsų planetos gyventojų ir Žemėn pradėjo siųsti pirmuosius fotokadrus, Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (Jet Propulsion Laboratory, JPL) inžinierių ir mokslininkų dėmesį patraukė keletas dulkėtu objektyvu užfiksuotų žemos rezoliucijos nuotraukų, kuriose matyti iš kažkur atsiradusi neaiški dėmė.
Mokslininkai paaiškino marsaeigio fotografijose pasirodžiusią ir dingusią dėmę.
Mokslininkai paaiškino marsaeigio fotografijose pasirodžiusią ir dingusią dėmę. / NASA nuotr.

Įdomu tai, kad vėlesniuose kadruose tos dėmės nebebuvo matyti. Kas tai buvo? Dulkės ant objektyvo? Vaizdinės medžiagos defektas? Senovinės Marso architektūros liekanos? Paaiškėjo, kad šis tas įdomesnio.

Kaip parodė orbitoje skriejančio Marso zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) fotografijos, „Curiosity“ nusileidimo aikštelės apylinkėse tūpimo metu pribyrėjo visokių liekanų – izoterminis skydas, viršgarsinis parašiutas ir pan. O ryškiausia „žvaigždė“ šiame arsenale – 800 kg svėręs kosminis kranas, lynais nuleidęs marsaeigį ant planetos paviršiaus, o po to nuskriejęs saugiu atstumu ir nukritęs savo amžino poilsio vieton.

Pasirodo, būtent kosminis kranas ir yra toji kai kuriuose „Hazcams“ kamerų užfiksuotuose „Curiosity“ kadruose pasirodžiusi dėmė virš Marso horizonto. Tiksliau, ne pats kranas, o jo kritimo vietoje susiformavęs dulkių ir regolito debesėlis.

Hazcams“ nuskriejantį kosminį kraną nufotografavo po nusileidimo praėjus keletui minučių. Tiesa, į aukštos raiškos nuotraukas šis nepaprastai svarbus marsaeigio nusileidimo operacijos herojus, deja, nebepateko.

„Žinome, kad tas debesėlis buvo tikras, nes jį užfiksavo ir kairysis, ir dešinysis galinių „Hazcams“ kamerų objektyvas, – Universetoday.com sakė JPL inžinierius Stevenas Sellas. – Tad tai tikrai nebuvo nešvarumai ant objektyvų ar kas nors panašaus. Beje, po 45 minučių darytose fotografijose tos dėmės nebebuvo matyti.“

Reuters/Scanpix nuotr./Curiosity ant Marso paviraiaus nutūpdė specialus kranas.
„Curiosity“ ant Marso paviršiaus nutūpdė specialus kranas.

Nufotografuoti kosminio krano kritimo niekas neplanavo. „Mes tiesiogine prasme apie tai nė negalvojome, – tikina S.Sellas. – Tai tiesiog bonusas – jį marsaeigiui pavyko nufotografuoti visiškai netyčia.“

Deja, kritusio kosminio krano sukeltas dulkių debesis liko tik pirmuosiuose dulkėmis padengtų „Hazcams“ objektyvų kadruose. Maždaug po valandos, kai dulkės nuo objektyvų buvo nuvalytos ir „Curiosity“ pradėjo siųsti aiškesnes „Hazcams“ nuotraukas, dulkių debesies jose jau nebebuvo matyti.

Beje, patys „Hazcams“ objektyvai skirti ne kraštovaizdžio fotografavimui, o navigacijai.

„Jų paskirtis – griežtai inžinerinė. O šiaip, mums pasisekė, kad „Hazcams“ tuoj po nusileidimo sparčiai atvėso. Prieš pradėdamos fotografuoti, kameros turi atvėsti iki reikiamos temperatūros. Taip jau nutiko, kad greičiau atvėso galinių „Hazcams“ kamerų komplektas, nors tikėjomės, kad pirmiau atvės ir nuotraukas siųsti pradės marsaeigio priekyje įtaisytų „Hazcams“ kamerų komplektas. Jis kosminio krano kritimo nebūtų užfiksavęs“, – pastebėjo S.Sellas.

Beje, „Curiosity“ nutupdęs kosminis kranas smūgio į Marso paviršių metu turėjo sverti apie 800 kg (įskaitant ir apie 100 kg likusių degalų). Į Marso paviršių kranas rėžėsi maždaug 160 km per valandą greičiu.

„Curiosity“ į Žemę atsiuntė ir kur kas geresnės kokybės Marso vaizdų – pavyzdžiui, spalvotą 360 laipsnių kampo Geilo kraterio panoraminę fotografiją:

NASA nuotr./Spalvota Geilo kraterio panoraminė fotografija.
NASA nuotr./Spalvota Geilo kraterio panoraminė fotografija.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius