-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA atstovai įžvelgia dideles Lietuvos galimybes kosmoso tyrimuose

Į Vilniuje vykstančią tarptautinę konferenciją „Space Economy in the Multipolar World“ (SEMWO) atvykę NASA atstovai teigia įžvelgiantys dideles Lietuvos galimybes prisidėti prie kosmoso tyrimų.
Lietuviškas palydovas, planuojama, kils 2013-aisiais
Lietuviškas palydovas „Lituanica 1“ / „Aviacijos pasaulio“ nuotr.
Temos: 2 Kosmosas NASA

NASA „Ames“ tyrimų centro technikos direktorius Davidas Korsmeyeris teigia, kad jį nustebino Lietuvoje vykstančios konferencijos lygis. „Pamačiau daug naudingų dalykų, turėjome vaisingų diskusijų, – sako D.Korsmeyeris. – Turiu patarimą ateičiai: kuo daugiau rodykite apčiuopiamus dalykus, kuriuos darote. Čia atvykę mes norime sužinoti, kur jūs esate stiprūs, ką sugebate ir kokie žmonės tai daro. Kuo daugiau parodysite, tuo daugiau dėmesio ir pripažinimo sulauksite.“

NASA atstovams lietuviai pademonstravo bepiločius skraidymo aparatus, kurie gali būti naudojami teritorijų skenavimui, stebėjimui ir kitiems tikslams, o taip pat konferencijoje pristatytas pirmasis mūsų šalies specialistų sukurtas mažasis palydovas „Lituanica 1“. Jį planuojama paleisti kitų metų vasarą.

Svečias pažymėjo, kad tokie projektai ypač naudingi šalims, kurios neseniai susidomėjo kosminėmis programomis ir žengia pirmuosius žingsnius. „Tai yra daugiau praktiniai bandymai, jie naudingi kaip mokomieji projektai. Jie ne tik demonstruoja praktines galimybes, bet ir suteikia įkvėpimo“, – sakė D.Korsmeyeris.

Kitas svečias iš JAV, NASA Reaktyvinės traukos laboratorijos vyriausiasis technologas Jonas Žmuidzinas teigė pastebintis spartų Lietuvos tobulėjimą.

„Matau, kad Lietuvoje reikalai juda, pastebimas vystymasis kosmoso srityje. Buvo smagu sutikti jaunimą, kuriantį aukšto lygio techniką. Mane nustebino jų kuriamos technologijos ir turima įranga. Visa tai galėtų būti naudojama ir NASA įrangoje“, – teigė J.Žmuidzinas.

Lietuvių kilmės astrofizikas skatino nebijoti iššūkių, būti inovatyviems, o svarbiausia – pasirinkti teisingas problemas.

Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus priminė, kad mūsų šalis jau yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Europos kosmoso agentūra ir ruošiasi narystei šioje organizacijoje. Tikimasi, kad prie jos Lietuva oficialiai prisijungs 2014 metais.

Domitės mokslo ir informacinių technologijų naujienomis? Prisijunkite prie Mokslas.IT socialiniuose tinkluose „Facebook“, „Google+“ ir „Twitter“. Patirkite netikėtų atradimų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius