-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 14 /16:57

NASA internetu tiesiogiai transliuos zondo „Cassini“ žūtį

Jeigu žmogus turėtų galimybę magiškai teleportuotis į norimą Saulės sistemos vietą, veikiausiai penktadienį visi, kuriems bent kiek rūpi kosmoso tyrinėjimai, pasirinktų buvimą ties Saturnu, rašo „Business Insider“.
„Cassini“ virš šiaurinio Saturno ašigalio
„Cassini“ virš šiaurinio Saturno ašigalio / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Saturnas NASA

„Cassini“ žūtis: subyrės į tūkstančius gabaliukų

Tuo metu būdami ties žieduotosios planetos paviršiumi pamatytumėte šį tą neįprasto: šiek tiek po 13:32 Vilniaus laiku nedidelio autobuso dydžio objektas kirs viršutinę Saturno debesų ribą, subyrės į tūkstančius gabaliukų ir sužibs kaip meteoras.

VIDEO: NASA at Saturn: Cassini's Grand Finale

Tik šis meteoras bus ne uoliena, o NASA pagamintas, atominio variklio varomas kosminis zondas „Cassini“ tokiu vaizdingu būdu baigiantis savo egzistavimą.

Deja, pamatyti šio 20 metų kosmose praleidusio ir 3,26 mlrd. JAV dolerių kainavusio kosminio aparato mirtį iš šalies būtų ganėtinai sudėtinga. Bet už tai NASA TV tiesiogiai internetu transliuos paskutinės „Cassini“ misijos, pavadintos „Grand Finale“, epilogą, o transliacijai nutrūkus galės patvirtinti, kad jų zondas pražuvo visiems laikams.

Kodėl „Cassini“ pražudomas?

NASA sukurtas zondas „Cassini“ į kosmosą buvo iškeltas 1997 metais. Prie savo tikslo jis priartėjo 2004 metais ir nuo to laiko tyrinėjo Saturną, jo ledo ir uolienų žiedus bei aplink Saturną besisukančius paslaptingus palydovus.

Penktadienį įvyks „ugninga misijos pabaiga aukštai virš Saturno debesų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje susirinkusiems žurnalistams sakė NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos JPL inžinierius Earlas Maize'as, kuriam patikėta vadovauti „Cassini“ misijai.

„Be jokios abejonės, tokio nuostabaus aparato praradimas mus nuliūdins. Tačiau manau, kad visi mes tuo pačiu jausime ir stiprų pasididžiavimą... Išsiruošėme padaryti kažką prie Saturno, atlikome tai ypatingai gerai, o po to vėl ir vėl tęsėme. Ir suteikėme pasauliui daug informacijos, nors dar liko klausimų“, – žurnalistams sakė inžinierius.

O priežastis, dėl kurios NASA naikina „Cassini“ būtent tokiu dramatišku būdu, yra turbūt pats svarbiausias šio zondo atradimas.

2005 metais zondas užfiksavo vandens fontanus, šaudančius nuo Saturno palydovo Encelado paviršiaus. Vėliau zondas praskrido virš šių geizerių, padėdamas patvirtinti, kad po lediniu paviršiumi slypi sūrus vandenynas. Titane – Merkurijaus dydžio Saturno palydove – taip pat gali plytėti skysto vandens vandenynas.

„Atradimas, kad yra toks mažutis, taip toli nuo Saulės esantis vandenų pasaulis su nedidele gyvybės egzistavimo tikimybe, atvėrė naują paradigmą – ieškoti gyvybės ir savo Saulės sistemoje, ir tolimose egzoplanetose“, – apie Enceladą spaudos konferencijoje sakė „Cassini“ projekto mokslininkė, NASA JPL planetologė Linda Spilker.

O kadangi yra bent menkutė tikimybė, kad šiuose vandenų pasauliuose egzistuoja kokia nors gyvybė ir kadangi „Cassini“ kuras artėja prie pabaigos, NASA nusprendė nerizikuoti.

„Laikydamiesi planetų apsaugos principų ir norėdami kažkada grįžti į Enceladą bei Titaną, privalome apsaugoti šiuos dangaus kūnus tolesniems moksliniams tyrinėjimams“, – sakė NASA planetų mokslo programos vadovas Jimas Greenas.

Kadangi šviesos signalas (taigi, ir telemetrijos duomenys) nuo Saturno iki Žemės keliauja apie 80 minučių, „Cassini“ žūties tiesioginė transliacija penktadienį prasidės nuo 14:00 Lietuvos laiku.

NASA neturi galimybių iš šono stebėti už 1,5 mlrd. km esančio zondo žūties – Saturno apylinkėse nėra jokio kito veikiančio aparato. Tačiau kosmoso agentūros specialistai komentarais palydės „Cassini“ pozicijos animuotą vaizdą: jie iš JPL, kur yra visa zondo valdymo bazė, išaiškins kas vyksta paskutinėmis „Cassini“ misijos akimirkomis.

NASA tikisi, kad paskutinis signalas iš „Cassini“ (ir zondo žūties fakto patvirtinimas) Žemę pasieks apie 14:56 Lietuvos laiku.

Skambės „Cassini“ opera

VIDEO: Le Cassini Opera, sung by Robert Picardo

Aktorius iš seno televizijos serialo „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek: Voyager) Robertas Picardo sakė, kad prieš kelias savaites maždaug per minutę parašė žodžius. Taip, bendradarbiaujant su nevyriausybinio fondo „The Planetary Society“ kūrybos direktoriumi, gimė opera „Le Cassini Opera“.

R.Picardo žodžius pritaikė garsiajai arijai „La Donna e mobile“ iš Giuseppe Verdi operos „Rigoletas“.

Nors 20 metų trukusi „Cassini“ misija buvo „rimtai sėkminga“, atsisveikinimo opera neabejotinai yra komedija, sakė R.Picardo. Štai kaip ji prasideda: „Sudie, Cassini. Tavo misija fini. Bravo, Cassini! Suvalgyk lingvinių“.

„Čia tragedijos nėra. Visi geri dalykai: NASA misijos, „Žvaigždžių kelio“ serialai, sumuštiniai su kalakutiena, šveicarišku sūriu ir avokadu – baigiasi“, – naujienų agentūrai AP sakė R.Picardo.

NASA transliaciją galima stebėti arba svetainėje „Youtube“:

VIDEO: Žiūrėkite tiesiogiai: zondo „Cassini“ žūtis

Arba NASA TV svetainėje (bus rodoma iššokančiame lange):

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://www.ustream.tv/embed/6540154?html5ui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius