Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepramiegokite perseidų meteorų lietaus: jis bus dar įspūdingesnis, nei pernai

Nors kol kas orai labai permainingi, belieka tikėtis, kad rugpjūčio 11-12 d. dangus virš Lietuvos bus giedras. Būtent šiomis dienomis (tiksliau, naktimis), virš Lietuvos bus galima matyti intensyviausią perseidų lietų.
XIXa. pradžios graviūroje – įspūdžio priblokštas meteorų lietaus stebėtojas
XIXa. pradžios graviūroje – įspūdžio priblokštas meteorų lietaus stebėtojas

Kita vertus, astronomai kiekvienais metais ragina nelaukti piko ir pradėti žvalgytis į dangų likus savaitei iki intensyviausios fazės.

Kiekvienais metais rugpjūčio mėnesį – ypač 11-12 dienomis – dangų nušviečia vadinamosios krentančios žvaigždės – tai perseidų lietus, kurio metu matome, kaip į mūsų atmosferą įskrieja kometų kosminės dalelės ir dulkelės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rugpjūtį pakelkite akis į dangų – artėja gausiausias meteorų srautas nuo 2009 m.

Tačiau remiantis NASA duomenimis, šiemet bus galima pamatyti kur kas daugiau perseidų nei įprastai. Ryškiausiai perseidų lietų bus galima matyti kitą savaitę – ketvirtadienį ir penktadienį. Pačiomis geriausiomis sąlygomis bus galima matyti 200 meteorų per valandą.

Šiemet bus galima pamatyti kur kas daugiau perseidų nei įprastai.

Meteorai vadinami perseidais todėl, nes daugiausia jų atkeliauja iš Persėjaus žvaigždyno, nors perseidai per dangų skrieja daugeliu skirtingų krypčių iš įvairių žvaigždynų. Bet, norint stebėti šį ar bet kokį kitą meteorų lietų, nebūtina žinoti, kur yra Persėjas, ar bet kuris kitas žvaigždynas.

Meteorų stebėjimui nereikia nei žiūronų, nei kitų specialių prietaisų. Meteorų lietų geriausiai stebėti už miesto, kad miesto šviesos netrukdytų reginiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius