-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesėkmė: Japonijos kosminis šlavėjas nesugebėjo išsitraukti šluotos

Krovininis Japonijos kosminis aparatas, pristatęs atsargas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ir pakeliui į Žemės orbitą turėjęs atlikti neįprastą kosminį eksperimentą, sekmadienį, vasario 5 dieną sudegė orbitoje taip ir neatlikęs vieno suplanuoto darbo – apvalyti artimiausias Žemei kosmoso apylinkes nuo šiukšlių, rašo livescience.com.
Kosminė kapsulė HTV-6 stumiama nuo TKS robotine ranka „Canadarm2“
Kosminė kapsulė HTV-6 stumiama nuo TKS robotine ranka „Canadarm2“ / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Aparatas HTV-6 į TKS pristatė 5 tonas maisto, vandens, drabužių, mokslinių eksperimentų ir kitokios įrangos. Jo sudegimas Žemės atmosferoje, anot Japonijos kosmoso tyrimų agentūros JAXA, įvyko tada, kai ir buvo numatyta – sekmadienį, 17:06 Lietuvos laiku. Krovininė kapsulė 45 dienas buvo prijungta prie TKS „Harmony“ modulio – tiek laiko truko kapsulės iškrovimas ir tolesniam panaudojimui nebetinkamų šiukšlių sukrovimas.

Sekmadienį visos šios šiukšlės kartu su kapsule sudegė atmosferoje, o tai, kas iš kapsulės liko, valdomai nukrito į Ramųjį vandenyną.

Nuo TKS kapsulė atsijungė sausio 27 dieną ir kurį laiką skriejo 19 km žemiau bei 37 km į priekį, lyginant su TKS pozicija – tokiu saugiu atstumu buvo išbandoma nauja kosminių šiukšlių šalinimo iš Žemės orbitos technologija.

Eksperimentas, pavadintas „Kounotori Integrated Tether Experiment“ (KITE), nebuvo sėkmingas – dėl techninės klaidos nepavyko ištiesti 700 m ilgio elektrodinaminio lyno, turėjusio kosmose gaudyti šiukšles, informavo JAXA.

Pagal sumanymą, toks lynas turėtų prikibti prie orbitoje besisukančių smulkių šiukšlių ir katu su savimi nusitempti jas į Žemės orbitą, kur ir šiukšlės, ir pati kapsulė sudegtų. Bandymai ištiesti lyną buv kartojami ir vasario 4 dieną, tačiau pirmasis bandymas apsitvarkyti kosminėje kaimynystėje taip ir nebuvo vainikuotas sėkme – lyno neištiesusi HTV-6 kapsulė pateko į atmosferą ir sudegė numatytu laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius