-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apleistas miestas vidury vandenyno: kas ir kodėl jį pastatė?

Istorikai ir archeologai jau daugiau nei šimtą metų nesugalvoja, kaip paaiškinti, iš kur vidury vandenyno atsirado paslaptingas senovinis miestas, rašo independent.co.uk.
Nan Madolis – smulkių dirbtinių salų grupė Mikronezijoje su kanalų sistema, stebinanti ant koralų pastatytu didžiuliu megalitiniu miestu, kuriame galėjo gyventi apie 1000 žmonių
Nan Madolis – smulkių dirbtinių salų grupė Mikronezijoje su kanalų sistema, stebinanti ant koralų pastatytu didžiuliu megalitiniu miestu, kuriame galėjo gyventi apie 1000 žmonių / Vida Press nuotr.

Naują susidomėjimo šiuo miestu bangą sukėlė palydovinės nuotraukos, kurios atskleidė visą šio regiono „suplanavimą“ ir taps naujo dokumentinio filmo pagrindu.

Beveik negyvenamas Nan Madolo miestas, esantis visai greta pagrindinės Ramiojo vandenyno Mikronezijos salyno Ponpėjaus salos, manoma, buvo pastatytas I arba II mūsų eros amžiais.

VIDEO: Explore Nan Madol, Pohnpei, FSM 2017

Nan Madolas nuo Australijos yra nutolęs per 2500 km, o nuo JAV Kalifornijos pakrantės – per 4000 km.

Ankstyvieji europiečiai pasaulio tyrinėtojai šį miestą buvo pakrikštiję Aštuntuoju pasaulio stebuklu, mat juos apstulbino 97 atskiri, geometriškai taisyklingi blokai, skiriami siaurų vandens kanalų.

Apie šį miestą televizijos kanalas „Science Channel“ susuko dokumentinį filmą, priskirtą laidai „What on Earth?“.

„Kodėl kažkas galėjo norėti pastatyti miestą vidury vandenyno? Kodėl čia, taip toli nuo bet kokios kitos žinomos civilizacijos“, – šiame dokumentiniame seriale klausimą kėlė archeologas Patrickas Huntas.

Šio miesto tyrinėtojų ekspedicijai vadovavęs Teksaso Pietinio metodistų universiteto (JAV) mokslininkas Markas McCoy'us sakė, kad veikiausiai paslaptingame mieste buvo laidojami gretimos salos gyventojų genčių vadai, taip pat tai galėjo būtų religinių ritualų ir politinės galios centras.

VIDEO: Nan Madol from the sky

Kai kurios šio miesto sienos yra 7,5 m aukščio ir 5 m storio. Kai kurių spekuliatyvių svarstymų autoriai miestą lygino su mitologiniu Atlantidos miestu, kuris esą išnyko po vandeniu.

Tuo tarpu vietos gyventojai prie „vaiduoklių“ miesto nė iš tolo nesiartina.

Pirmą kartą šis paslaptingas miestas aptiktas XX a. pradžioje.

Per paslaugą „Google Earth“ Nan Madolą galima apžiūrėti paspaudus šią nurodą arba tiesiog „Google Earth“ paieškos langelyje įrašius Nan Madol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius