-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po atidėto starto Rusija paleido į TKS krovinių kapsulę

Rusija antradienį paleido krovinių kapsulę „Progress“ skrieti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė šalies kosmoso agentūra.
Rusijos raketa „Progress“ parengta krovinio gabenimui į TKS
Rusijos raketa „Progress“ parengta krovinio gabenimui į TKS / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl techninio gedimo raketos startas įvyko dviem dienomis vėliau nei planuota.

„Progress“ nešanti raketa „Sojuz“ pakilo iš apsnigto Baikonūro kosmodromo Kazachstane 11 val. 15 min. Maskvos (10 val. 15 min. Lietuvos) laiku ir po septynių minučių pasiekė numatytą tarpinę orbitą, nurodė agentūra „Roskosmos“.

Kapsulė TKS įgulai gabena sausųjų krovinių, degalų, vandens, deguonies ir oro.

Be to, ji skraidina įrangos eksperimentiniam projektui „ICARUS“ – smulkių skraidančių gyvūnų migracijos stebėjimų sistemai. Ši įranga bus sumontuota stoties išorėje.

Planuota, kad „Progress“ startuos sekmadienį, bet skrydis paskutinę minutę buvo atidėtas iki antradienio dėl gedimo, apie kurį išsamesnės informacijos nebuvo paskelbta.

Kosmoso pramonės šaltiniai Rusijos naujienų agentūroms pirmadienį sakė, kad reikėjo pakeisti „Sojuz“ raketos vidinį kompiuterį.

Incidento priežastys tiriamos.

Tikėtasi, kad „Sojuz“ per sekmadienio startą nuskraidins „Progress“ į TKS rekordiškai greitai, per kiek ilgiau negu tris valandas. „Roskosmos“ planavo panaudoti naują schemą, pagal kurią kapsulė turėjo susijungti su TKS tik du kartus apskriejusi aplink Žemę.

Vis dėlto antradienį Rusija dėl orbitų neatitikimo turėjo panaudoti įprastą dviejų dienų schemą. Taigi, kapsulė turėtų susijungti su stotimis ketvirtadienio popietę.

Šiuo metu stoties įgulą sudaro šeši žmonės, tarp jų rusų kosmonautai Antonas Škaplerovas ir Aleksandras Misurkinas, taip pat NASA astronautai Joe Acaba, Markas Vande Hei ir Scottas Tingle'as. Šeštasis įgulos narys yra japonas Norishige Kanai.

Anksčiau klestėjusi Rusijos pramonė pastaraisiais metais patyrė virtinę nesėkmių – buvo prarasta keletas palydovų ir kitų aparatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius