-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 50 m. pirmasis kosmonautas Aleksejus Leonovas išėjo į atvirą kosmosą ir vos nežuvo

Prieš penkiasdešimt metų Sovietų Sąjungos kosmonautas Aleksejus Leonovas tapo pirmuoju žmogumi, išėjusiu į atvirą kosmosą. Nedaug trūko, kad A.Leonovas iš šio „pasivaikščiojimo“ taip ir nebūtų sugrįžęs, rašo „Themoscowtimes“.
Kosmonautas Aleksejus Leonovas
Kosmonautas Aleksejus Leonovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš Sibiro kilęs kosmonautas A. Leonovas buvo vienas iš 20 kosmonautų, Kremliau atrinktų kosmoso skrydžiams. 1965 m. kovo 18 dieną, praėjus beveik ketveriems metams po Jurijaus Gagarino skrydžio, A. Leonovas tapo pirmuoju žmogumi, kuris išėjo į atvirą kosmosą.

Jis lėtai išsiropštė iš pripučiamos oro sandarinimo kameros, pritvirtintos prie kapsulės „Voskhod 2“ ir 12 minučių išbuvo kosmose pririštas virve prie už 5 metrų esančio erdvėlaivio.

Kai A.Leonovui buvo metas grįžti atgal, įvyko šis tas nenumatyto. Jo kostiumas, kuriame nebuvo išorinio atmosferos slėgio, išsipūtė kosmoso vakuume, todėl jam judėti buvo laibai sunku, o įtilpti į kamerą – neįmanoma.

Tam, kad nemirtų kosmose ir sugrįžtų į „Voskhod 2“, Leonovas ėmėsi drąsaus žingsnio – jis šiek tiek atidarė kostiumą, kad iš vidaus išleistų šiek tiek oro. Triukas suveikė, tačiau per buvimą kosmose laiką jis prarado šešis kilogramus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius