Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sugedo „Hubble“ kosminis teleskopas

Sugedus dviems giroskopams, buvo išjungtas vienas iš svarbiausių astronomų langų į Visatą, „Hubble“ kosminis teleskopas (HKT).
„Hubble“ teleskopas
„Hubble“ teleskopas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Labai įtemptas savaitgalis. Kol išsiaiškinsime, ką daryti, HKT yra perjungtas į saugų režimą“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė „Hubble“ misijos mokslo vadovo pavaduotoja Rachel Osten.

Teleskope yra šeši giroskopai, kuriais matuojamas jo judėjimas ir orientacija, taip užtikrinant, kad teleskopas nukreiptas teisinga kryptimi. Efektyviausiam veikimui reikia bent trijų giroskopų, bet du sugedo jau anksčiau, ir dar du nebeveikia po savaitgalio, tad, dabar teveikia tik du. Teoriškai „Hubble“ gali veikti su vienu ar dviem giroskopais, bet jo dangaus vaizdas bus apribotas.

Misijos komanda tikisi, kad vieną giroskopą dar gali pavykti įjungti. „Žinojome, kad taip nutiks. Giroskopai ištvėrė maždaug pusmečiu ilgiau, nei tikėjomės (ketinome išjungti dar pavasarį). Pasistengsime išspręsti problemas ir grįžti“, – R.Osten rašė kitame savo pranešime.

Hubble dangų stebi nuo 1990 metų. Visi šeši giroskopai buvo pakeisti per paskutinįjį techninį aptarnavimą 2009 metais. Kadangi aptarnavimą atlikdavusi daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Shuttle“ programa 2011 metais buvo nutraukta, siųsti astronautų į kitą remonto misiją neįmanoma.

2016 metais NASA paskelbė, kad teleskopas tęs darbą iki 2021 metų birželio, kai jau turėtų veikti jo įpėdinis, „James Webb“ kosminis teleskopas – nors projektas nekart atidėliotas.

Kito kosminio teleskopo, suvaidinusio svarbų vaidmenį egzoplanetų paieškose, „Kepler“, dienos irgi suskaičiuotos. Jį pakeisiantis Tranzitinių egzoplantų paieškų palydovas (TESS), buvo paleistas balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius