Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Thirty Meter Telescope“: išmušė didžiausio planetoje optinio teleskopo valanda

Apie 30 metrų skersmens teleskopą „Thirty Meter Telescope“ (TMT) pirmosios naujienos žiniasklaidoje pasirodė maždaug prieš penkerius metus. Jo rezoliucija 10 kartų turėtų viršyti kosminio teleskopo „Hubble“ rezoliuciją. Pagaliau išmušė didžiausio pasaulyje optinio teleskopo valanda.
TMT projekcija
TMT projekcija

Havajuose neseniai buvo skirtas žemės sklypas didžiausio pasaulyje teleskopo statyboms. Jos bus pradėtos kitą mėnesį.

Idėja statyti TMT teleskopą Kalifornijos mokslininkams kilo dar dešimtajame XX a. dešimtmetyje. Beveik 20 metų užtruko milžiniško įrenginio projektavimas ir darbų derinimo darbai. 30 metrų skersmens, 500 segmentų veidrodis iškils Mauna Kea ugnikalnio viršūnėje. Didžiausia antžeminė akis kosmose stebės viską, pradedant pirmųjų Visatos žvaigždžių šviesa, baigiant tamsiosios medžiagos požymiais.

Didžiausia antžeminė akis kosmose stebės viską, pradedant pirmųjų Visatos žvaigždžių šviesa, baigiant tamsiosios medžiagos požymiais.

Kodėl laukti reikėjo tiek ilgai? Dėl pinigų. Pranešama, kad Kalifornijos technologijų institutas, Kalifornijos universitetas ir Kanados universitetų Astronomijos tyrimų asociacija TMT projektui skyrė 120 mln. JAV dolerių, o to – negana. Jų pakako projekto parengimui ir statybų darbų pradžiai. Iš viso didžiausias planetos optinis teleskopas kainuos apie 970 mln. JAV dolerių.

TMT projektą stabdo ne tik didelė kaina, bet ir bylinėjimasis teismuose. Kadangi teleskopas bus statomas gamtos rezervate, vietos interesų grupės pateikė projekto autoriams ieškinį, argumentuodami, kad teleskopo statyba drums ramybę ir kels grėsmę Mauna Kea apylinkėse gyvenantiems vekiu vabzdžiams (angl. wekiu bug).

Vis dėlto, šių metų vasario pabaigoje Havajų universitete 15 balsų "už" ir vienu "prieš" buvo priimtas sprendimas išnuomoti sklypą TMT projektui. Kasmet 14-aukščio teleskopo operatoriai universitetui mokės 1 mln. JAV dolerių nuomos mokestį. Ir taip – trisdešimt metų. 

Įvertinant tai, kad surinktas dar toli gražu ne visas projekto biudžetas ir atsižvelgiant į įvairius trikdžius, tikimasi, kad TMT bus užbaigtas ne anksčiau kaip 2021 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius