Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putiną įsiutinęs Rusijos raketos startas verčia ekspertus ieškoti neįtikėtinų pasiteisinimų

Pirmas, taigi istorinis, raketos startas iš Rytinio kosmodromo Rusijai pavyko iš antro karto. Pirmasis bandymas balandžio 27 d. buvo nutrauktas iki starto likus pusantros minutės. Tai labai įsiutino prezidentą Vladimirą Putiną, kuris asmeniškai atvyko stebėti parodomosios procedūros.

Vladimiras Putinas buvo piktas

Kaip rašo „Komersant“, V.Putinas labai supyko, kad buvo taip pažemintas Rusijos kosmonautikos autoritetas – startą iš naujojo kosmodromo, kurio statybas vienas po kito ženklino pinigų grobstymo skandalai, stebėjo visos kosminės pasaulio valstybės.

Todėl dar balandžio 27 d. V.Putinas pareiškė papeikimą agentūros „Roskosmos“ vadovui Igoriui Komarovui ir už automatiką atsakingam valdininkui Leonidui Šalimovui. Rusijos prezidentas pareiškė, kad šie asmenys neatitinka profesinių reikalavimų. L.Šalimovas bartas už automatikos kabelio blogą veikimą (juo ir atėjo pavojaus signalas, neleidęs tęsti starto procedūros).

Kaip rašė Rusijos spauda, galėjo lėkti ir kai kurių Kremliaus valdininkų galvos.

V.Putinas pareiškė papeikimą agentūros „Roskosmos“ vadovui Igoriui Komarovui ir už automatiką atsakingam valdininkui Leonidui Šalimovui.

Viešai V.Putinas palaiko, o akis į akį duoda pylos

Pats V.Putinas viešai sakė, kad „iš esmės buvo galima raketą leisti ir 27 d., bet technika persistengė“.

V.Putinas sakė:

„Aš žinau, kaip ir kodėl įvyksta tokie dalykai. Įsisavinant naują techniką, reikia naujų matematinių skaičiavimų, reikia priprasti prie naujų įrengimų. Todėl natūralu, kad technika kartais paveda“.

Suprasti akimirksniu

  • Rusija daugiau nei 10 metų statė naują Rytinį kosmodromą, nenorėdama nuomotis Baikonūro
  • Pirmasis raketos „Sojuz 2.1a“ startas buvo atidėtas dėl gedimo
  • Antrasis startas balandžio 28 d. pavyko

Jis sakė palaikantis Rytinio kosmodromo darbuotojus, kurie labai stengiasi.

„Tačiau kai kosmoso agentūros vadovas man aiškina, kad kažkoks giroskopas (prietaisas, skirtas sukimuisi surasti) yra nepatikimas ir dėl to nepavyksta paleisti raketos, ar kad oras blogas, kyla klausimas, ar tos detalės negalėjo iš anksto patikrinti?“, – piktinosi V.Putinas. Jo manymu, pagrindinė pirmosios nesėkmės priežastis yra netvarka ir aplaidumas kosmoso srityje.

Po tyrimo rasta kelios dešimtys trūkumų

Po nesėkmingo raketos starto balandžio 27 d. buvo mestos visos pajėgos trūkumams nustatyti. Kadangi V.Putinas nusprendė likti kosmodrome iki antrojo bandymo paleisti raketą, inžinieriams trūks plyš reikėjo ištaisyti klaidas.

Pagrindinė pirmosios nesėkmės priežastis yra netvarka ir aplaidumas.

Kaip rašo lenta.ru, buvo skubiai pakeistas komutacijos blokas ir ryšio kabeliai. Iš viso, pasak „Roskosmos“ vadovo Igorio Komarovo, buvo rasta apie 20 trūkumų, kurie pašalinti.

„Roskosmos“ atstovas prabilo apie lygintuvą, kuris genda

Kol įvairios komisijos aiškinasi, kodėl automatinė sistema atidėjo startą (kosmonautikos praktikoje – tai dažnas reiškinys), agentūros „Roskosmos“ atstovas Igoris Burenkovas radijo laidai „Komersant FM“ paaiškino, kas, jo manymu, nutiko.

Beje, „Roskosmos“ prieš skrydį buvo apdraudęs raketą „Sojuz 2.1a“ 1 mlrd. rublių. Visos sistemos draustos 1,84 mlrd. rublių.

„Roskosmos“ atstovo teigimu, dėl atidėto raketos skrydžio panikuoti nereikia – nebuvo kilusi jokia avarinė situacija. Telemetriniai duomenys rodo, kad reikia dar kartą atlikti kai kuriuos testus. Jo teigimu, Rytinis kosmodromas dar nebaigtas statyti, tačiau jo sistemos veikia, tačiau reikalauja papildomos patikros.

Telemetriniai duomenys rodo, kad reikia dar kartą atlikti kai kuriuos testus. Juk net ir lygintuvai namuose sugenda. O čia juk raketa.

I.Burenkovo teigimu, raketų startai atidedami visose šalyse – tai nieko naujo.

„Juk net ir lygintuvas namuose ima ir sulūžta. O raketa – gerokai sudėtingesnė technika. Automatika prieš startą parodė, kad sistemoje yra trūkumų. Juos dabar specialistai ir bando išsiaiškinti“, – sakė I.Burenkovas.

Eksperto manymu, reikia džiaugtis, kad sistema klaidą parodė dar raketai esant Žemėje, o ne pakilus į kosmosą. Nes ten ištaisyti klaidas būtų neįmanoma.

Jo teigimu, dėl šio starto atidėjimo nebaigtas statyti kosmodromas tikrai nėra kaltas – problema slypėjo pačioje raketoje.

„Roskosmos“ atstovas, paklaustas, kas bus nubaustas už atidėtą pirmąjį startą (nes tai pakenkė Rusijos įvaizdžiui), nuo atsakymo išsisuko. Sakė, kad lauks komisijos išvadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius