-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje griaunami mitai apie kosmoso technologijas

Vilniaus Katedros aikštėje antradienį atvertos durys į paslaptingą kupolą, kuriame visuomenei pristatomos kosmoso technologijos ir jų nauda kasdienybėje bei buityje. Nemokamos parodos „European Space Expo“ lankytojai gali pasisemti žinių apie tai, kaip kosmoso tyrimai padeda nustatyti karvių vaisingumą, stebėti pasėlius, valdyti žuvų populiacijas, pasiruošti žemės drebėjimams, o taip pat – sužinoti, ką susijusio su kosmosu jau nuveikė ir ką dar planuoja nuveikti lietuviai.
Parodos „European Space Expo“ lankytojai kviečiami susipažinti su kosmoso technologijomis ir jų nauda
Parodos „European Space Expo“ lankytojai kviečiami susipažinti su kosmoso technologijomis ir jų nauda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kosmoso technologijų paroda „European Space Expo“ – tai Europos Komisijos projektas, keliaujantis per Europos miestus ir pristatantis Europos pasiekimus bei ambicijas kosmoso technologijų ir paslaugų srityje. Parodoje galima susipažinti, kaip buityje ir kasdienybėje yra pritaikomos kosmoso technologijos ir naudojamos paslaugos iš kosmoso: aviacijoje, aplinkosaugos srityje, žemės ūkyje, žuvininkystėje, tiesiant kelius, sudarant žemėlapius, kitose srityse.

Taip pat čia pristatomos Europos kosmoso programos – nepriklausoma Europos palydovinės navigacijos sistema „Galileo“, globalios aplinkos ir saugumo stebėsenos sistemos programa „Copernicus“, geostacionarios navigacijos tikslinimo sistema „EGNOS“.

Tokie kasdieniai daiktai, kaip saulės akiniai, dantų pastos tūbelės, užtrauktukai ar batų lipdukai, buvo sukurti kosmoso tyrimams.

Europos Komisijos Įmonių ir pramonės generalinio direktorato atstovas Simonas Hollandas pastebėjo, kad satelitinė navigacinė platforma „Galileo“ bus ne tik tikslesnė ir patikimesnė už bet kurias šiuo metu pasaulyje egzistuojančias navigacines sistemas, bet ir suteiks išskirtinį pranašumą Europos verslininkams kurti naujos kartos paslaugas. „Copernicus“ padės Europai kovoti su gamtos stichijomis: naudojant palydovus ir antžeminius jutiklius stebima aplinka ir gamtos reiškiniai, be to, galima greičiau reaguoti į gaivalinių nelaimių pavojų, išvengti žmonių aukų ir materialinės žalos. EGNOS sistema bus naudinga oreivystės, laivybos, žemės ūkio, kelių susisiekimo srityse.

Parodos atidaryme dalyvavęs ūkio viceministras Marius Skarupskas pastebėjo, kad anksčiau kosmoso technologijos buvo vystomos kariniais tikslais, tačiau ilgainiui tapo neatsiejama kasdienybės dalimi. „Tikriausiai kiekvienas išsitraukęs savo telefoną neįsivaizduoja jo be GPS imtuvo, be orų prognozių, nekalbant jau apie pokalbius, – sakė M.Skarupskas. – Kosmoso technologijos yra kiekvieno mūsų gyvenime ir jos yra labai arti mūsų. Ši paroda yra skirta tam, kad mes labiau suprastumėme, kas yra tos kosmoso technologijos.“

Efektyvios ir kokybiškos, kadaise kosmoso tikslams sukurtos technologijos naudojamos visur – virtuvėje, vonioje, miegamajame, automobiliuose, sporto ir pramogų inventoriuje, gydymo įstaigose... Net tokie kasdieniai daiktai, kaip saulės akiniai, dantų pastos tūbelės, užtrauktukai ar batų lipdukai, buvo sukurti kosmoso tyrimams. Taigi kosminės technologijos tapo neatsiejama žmonių gyvenimo dalimi.

Apsilankius parodoje galima sužinoti ir įvairių netikėtų faktų. Pavyzdžiui, kaip navigacijos ir aplinkos stebėsenos sistemos gali padėti nustatyti karvių vaisingumo ciklus, valdyti pasėlių augimą ar žuvų populiacijas, stebėti žemės drebėjimų, nuošliaužų ir kitų gamtos stichijų paveiktas zonas bei pasiruošti būsimiems įvykiams.

Vienas iš ekspozicijos stendų parodoje skirtas Lietuvos pasiekimams kosmoso srityje. Parodos lankytojai galės plačiau susipažinti su ankstesniais lietuvių pasiekimais šioje srityje, pirmaisiais lietuviškais palydovais ir ateities planais.

Prie įėjimo į „Space Expo“ paviljoną pristatomas pirmasis lietuviškas palydovas „LitSat-1“, parodos dalyviai gali pasiūlyti tris lietuviškus žodžius, kurie, jų manymu, būtų verti iš kosmoso nuskambėti pirmieji.

Pasak ūkio viceministro, Lietuva turi didžiulį inovacinį potencialą, kurį gali išnaudoti kosmoso technologijų kūrybai, ir gali būti didelės pridėtinės vertės kosminių technologijų ir paslaugų kūrėja, o ne tik jų vartotoja. „Lietuva turi pakankamai stiprų informacinių technologijų, mikroelektronikos ir optoelektronikos, mechatronikos, lazerių, biotechnologijų ir kitų mokslo sričių potencialą“, – sakė M.Skarupskas.

Paroda veiks iki rugsėjo 22 dienos. Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą apie „European Space Expo“:

VIDEO: Paroda „European Space Expo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius