-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viltis įžiebti dirbtinę žvaigždę blėsta: nepavyksta užmegzti ryšio su palydovu

Iš 2017 metų liepos 14 dienos raketa „Soyuz“ iškeltų kosminių aparatų keli palydovai iki šiol neužmezgė ryšio su antžeminiais valdymo centrais, o dar du atsidūrė neplanuotose orbitose.
Erdvėlaivio Soyuz MS-04 pakilimas Kazachstane
Raketos „Sojuz“ pakilimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Raketa Palydovas

Liepos 14 dieną iš Baikonuro kosmodromo startavo raketa „Soyuz-2.1а“, kurioje buvo rekordinis Rusijai palydovų skaičius. Raketa į orbitą iškėlė 72 mažuosius palydovus, o taip pat kosminį aparatą „Kanopus-V-IK“, skirtą technogeninių ir gamtinių ypatingų situacijų – miškų gaisrų, teršalų emisijų ir pan. – stebėjimui. Roskosmos pranešė apie sėkmingą priekinio bloko atsiskyrimą nuo trečiosios raketos pakopos. Tačiau po to įvyko ne vienas nemalonus incidentas.

Ankstesnis iškeltų kosminių aparatų skaičiaus rekordas Rusijoje priklausė raketai nešėjai „Dnepr“, pakilusiai 2014 birželio 20 dieną. Ja į orbitą iškelti 36 aparatai. Pasaulio rekordas priklauso Indijai. 2017 metų vasarį jos raketa PSLV-XL iškėlė į orbitą 104 palydovus.

Spaudoje pradėta aktyviai aptarinėti informacija apie kelis „Soyuz-2.1а“ raketa iškeltus palydovus. Naujais duomenimis pasidalino „Space News“ leidinys. Pagal jo informaciją, ryšys iki šiol neužmegztas su keturiais palydovais. Tai – du įmonės „Dauria Aerospace“ „CubeSat“ tipo aparatai, studentų „Iskra-MAI-85“, o taip pat Maskvos valstybinio mechaninės inžinerijos universiteto specialistų sukurtas „Majak“. Tiesa, vėliau „Iskra-MAI-85“ palydovo valdytojai paneigė, kad su jų palydovu būta kokių nors nesklandumų.

Be to, du amerikiečių palydovai — „Lemur-2“ ir „Flock 2k“ — buvo iškelti ne į tas orbitas, kaip planuota.

Priežasčių specialistai kol kas negali įvardinti. Jų nuomone, taip galėjo nutikti tiek dėl pačių dirbtinių palydovų, tiek dėl raketos nešėjos problemų.

Aparatą „Majak“ sukūrė jauni entuziastai, pinigus surinkę sutelktiniu finansavimu. Idėjiniai projekto įkvėpėjai tikėjosi, kad dėl šviesos atšvaitų, sulankstytų į pirmidę, palydovas taptų antru pagal ryškumą naktinio dangaus objektu po Mėnulio. Rugpjūčio pradžioje dar buvo likusi viltis, kad „Majak“ dar apie save praneš. Dabar, veikiausiai, jauniesiems inžinieriams teks susitaikyti su nesėkme.

2016 metais Rusija pirmą kartą nuo 2004 metų nustojo būti kosminių raketų paleidimo lydere. Šalis atliko 17 paleidimų, JAV – 22, tiek pat ir Kinija. Šiais metais valstybinę agentūrą „Roskosmos“ pagal raketų iškėlimo kiekį aplenkė ir privati bendrovė „SpaceX“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius