-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visai šalia Žemės praskriejo ir buvo nufotografuotas asteroidas

Balandžio 4 dieną pro Žemę vos 16 300 km atstumu (t.y. arčiau nei 1/20 atstumo nuo Žemės iki Mėnulio) praskriejo ir buvo nufotografuotas asteroidas, rašo space.com.
Asteroidas 2017 GM: objektas stebėtas žvaigždžių fone, tad pats asteroidas yra taško formos, o žvaigždės – ištęstos į brūkšnelius
Asteroidas 2017 GM: objektas stebėtas žvaigždžių fone, tad pats asteroidas yra taško formos, o žvaigždės – ištęstos į brūkšnelius / Gianluca Masi ir Michaelo Schwartzo nuotr.

Tiesa, šis kosminis kūnas buvo iš dalies nedidelis – vos 3,6 m dydžio, panašiai, kaip nedidukas automobilis. Jis Žemės atžvilgiu judėjo 18,5 km/s greičiu. Mount Lemon dangaus tyrimų programos Arizonos valstijoje mokslininkai šį atėjūną, pavadintą 2017 GM, pirmąkart pastebėjo tik balandžio 3 dieną. „Virtual Telescope Project“ ir Tengaros observatorijos mokslininkai sugebėjo šį asteroidą nufotografuoti.

Sprendžiant pagal asteroido orbitą, jis paskutinį kartą prie Žemės turėjo praskrieti 1961 metais. Tiesa, tuomet mažiausias nuotolis iki jo buvo gerokai didesnis – maždaug 93 kartus didesnis už vidutinį atstumą tarp Žemės ir Mėnulio. Po šio priartėjimo jis smarkiai nutolo, tačiau 2013 metais praskriejo pro Marsą, 2014 – ir pro Venerą, o tuomet pajudėjo Žemės kryptimi. Ir nors, NASA duomenimis, tai jau penkioliktas žinomas kosminis objektas, vien per kelias balandžio dienas praskriejęs pro Žemę, jis išskirtinis tuo, kad atstumas nuo jo iki Žemės buvo tikrai niekingai mažas.

Kovo 10 dieną 1600 km mažesniu atstumu buvo priartėjęs 3 m dydžio asteroidas. Taigi, jis, kaip ir 2017 GM, kurį laiką buvo arčiau mūsų nei palydovai, iškelti į aukštesniąją Žemės orbitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius