-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemėje rastas pirmasis meteoritas iš Merkurijaus

Mokslininkai teigia radę meteoritą, kuris į Žemę veikiausiai atkeliavo iš Merkurijaus. Žalsvas meteoritas „NWA 7325“, atrastas pernai Maroke, gali būti pirmasis žinomas atklydėlis iš šios planetos, skelbia Space.com.
Šis žalsvas meteoritas, atrastas pernai Maroke, gali būti iš Merkurijaus
Šis žalsvas meteoritas, atrastas pernai Maroke, gali būti iš Merkurijaus / Stefan Ralew / Sr-meteorites.de nuotr.

Anksčiau manyta, kad šio meteorito „gimtinė“ yra Marsas, bet meteoritų tyrinėtojas Anthony Irvingas teigia esąs įsitikinęs, jog iš tiesų šis akmuo atskriejo iš Merkurijaus.

„NWA 7325“ yra vienas iš 35-ių meteoritų grupės, kurie buvo atrasti pernai Maroke. A. Irvingo teigimu, šie akmenys į Žemę galėjo nukristi maždaug prieš 4,56 mlrd. metų.

„Tai gali būti meteoritas iš Merkurijaus arba iš mažesnio kosminio kūno, kuris yra panašus į šią planetą“, – teigė A. Irvingas. Jis pridūrė, kad šis akmuo veikiausiai buvo išmuštas didesnio smūgio metu ir vėliau pataikė į Žemę.

Vašingtono universitete dirbantis profesorius A. Irvingas tyrinėja meteoritus jau daugybę metų, bet „NWA 7325“ yra visai kitoks nei dauguma Žemėje rastų meteoritų.

Meteorituose iš Marso aptinkama šios planetos atmosferos požymių, todėl juos nesunku atskirti. Meteoritai iš Vestos, vieno didžiausių asteroidų Saulės sistemoje, taip pat turi specifinę cheminę sudėtį, bet „NWA 7325“ sandara neprimena jokio kito iki šiol Žemėje atrasto ir nuodugniai ištyrinėto kosminio kūno.

A. Irvingas mano, kad šis meteoritas susikūrė ir netrukus buvo „išspjautas“ iš planetos ar kito kosminio kūno, kuriame tuo metu buvo magmos. „NWA 7325“ tyrimai parodė, kad šis akmuo galėjo susiformuoti kaip „putos“ magmos paviršiuje.

Be to, šio meteorito magnetinis intensyvumas yra mažesnis nei kitų Žemėje rastų meteoritų. Merkurijų tyrinėjančio NASA zondo „Messenger“ duomenys rodo, kad šios planetos magnetinis intensyvumas taip pat yra nedidelis.

Kiti Merkurijaus tyrimų duomenys taip pat patvirtina A. Irvingo hipotezę. Pavyzdžiui, šioje planetoje yra mažai geležies – kaip ir meteorite „NWA 7325“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius