-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemėje tarp Rusijos ir JAV – nuo Šaltojo karo laikų nematyta įtampa. O kaip kosmose?

Įtampa tarp Rusijos ir JAV – aukščiausiame taške nuo pat Šaltojo karo pabaigos. Okupavusi Krymą ir surengusi neteisėtą referendumą Rusija sulaukė JAV sankcijų ir visuotinio pasmerkimo, tačiau tai jos nestabdo – sekmadienį vienas laidos vedėjas pareiškė, kad Rusija yra vienintelė pasaulyje valstybė, kuri gali paversti JAV radioaktyviomis dulkėmis. Tačiau ar nesutarimai Žemėje atsiliepia rusų ir amerikiečių astronautams, dirbantiems aplink Žemę skriejančioje Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), klausia „Global Post“.
Astronautas
Astronautas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors daugelį dešimtmečių JAV ir Rusija buvo didžiausios varžovės ne tik Žemėje, bet ir kosmose, pastaraisiais metais jos dažnai dirba išvien. NASA ir „Roscosmos“ sujungė savo jėgas, kad pasiektų iki šiol nematytų aukštumų kosmoso tyrinėjime.

NASA ir „Roscosmos“ sujungė savo jėgas, kad pasiektų iki šiol nematytų aukštumų kosmoso tyrinėjime.

„Neatrodo, kad mes kaip nors būtume paveikti diplomatinių santykių su Rusija blogėjimo, – sakė NASA Tyrinėjimų ir operacijų divizijos direktorius Alas Sofge. – Nežinau, ar išvis mes kada nors apie tai diskutavome.“

Panašu, kad astronautai ir kosmonautai TKS, kurioje bendradarbiauja 15 valstybių, yra pernelyg užsiėmę tyrimais, eksperimentais ir fantastiškų Žemės nuotraukų ir filmukų darymais, kad rūpintųsi dėl geopolitinių vingrybių Žemėje.

Kai kovo 10 dieną ginkluoti rusų kariai pradėjo užiminėti Ukrainos karines bazes Kryme, Rusija ir JAV sujungė savo jėgas tam, kad į Žemę sugrąžintų TKS astronautus – rusus Olegą Kotovą (kilusį iš Krymo!) ir Sergejų Riazanskį bei amerikietį Mike'ą Hopkinsą.

Stotyje jau 13 metų nuolat dirba astronautai – neseniai į Žemę grįžusieji yra jau iš 39-osios ekspedicijos. Joje išgyventa ne viena tarptautinė krizė, įskaitant ir Gruzijos-Rusijos karą 2008 metais, tebesitęsiantį Sirijos konfliktą, Rusijos ir JAV nesutarimus dėl NSA paslaptis paviešinusio Edwardo Snowdeno, kuris nuo JAV pasislėpė Rusijoje. Ir nors Žemėje JAV ir Rusija svaidosi žaibais, abi šalys suinteresuotos, kad kosmose jų santykiai išliktų geri.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kosmonautas Fiodoras Jurchikhinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kosmonautas Fiodoras Jurchikhinas

Praėjus kosminių lenktynių dienoms, šiuo metu Rusiją ir JAV sieja nenori tarpusavio priklausomybė. NASA 2011 metais atsisakė savo kosminių erdvėlaivių, ir nuo tol pasikliauna rusų „Sojuz“ kapsulėmis, kurios į TKS nugabena ir astronautus, ir jiems reikiamus daiktus.

„Politico“ pažymi, kad rusai yra labiau patyrę, kai kalbama apie žmonių skrydžius į kosmosą. Tačiau JAV turi labiau pažengusias technologijas. Šiuo metu TKS yra JAV saulės energijos sistemos, Rusijos gyvybės palaikymo sistemos ir abiejų valstybių kurta navigacijos sistema.

Rusai yra labiau patyrę, kai kalbama apie žmonių skrydžius į kosmosą. Tačiau JAV turi labiau pažengusias technologijas

NASA vadovas Charlie'is Boldenas kovo 5 dieną spaudos konferencijoje net užsiminė, kad nieko neturėtų stebinti, jeigu TKS būtų nominuota Nobelio Taikos premijai. „Ji egzistuoja ir funkcionuoja su žmonėmis iš skirtingų kultūrų, turinčiais skirtingus tikėjimus, tačiau mums visiems rūpi TKS misija“, – sakė jis.

Nors amerikiečius ir žavi mintis, kad jų valdžia nutrauktų visus politinius ir ekonominius ryšius su Rusija dėl jos karinių veiksmų Ukrainoje, bendradarbiavimo nutraukimas kai kuriose srityse padarytų daug žalos.

Stingant valdžios finansavimo, NASA vis labiau tampa priklausoma nuo privačių investuotojų.

2013 metais NASA iš biudžeto gavo 16,8 mlrd. JAV dolerių (6 proc. mažiau nei 2012-aisiais). Kitiems metams Barackas Obama šią sumą prašo didinti vos iki 17,5 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu Rusijos kosmoso programa kasmet gauna vis didesnė finansavimą – planuojama, kad iki 2020-ųjų jai bus skiriama 51,8 mlrd. JAV dolerių kasmet.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NASA
AFP/„Scanpix“ nuotr./NASA

Tačiau NASA šiemet žada sudaryti sutartis su amerikiečių kompanijomis, kurios galėtų pastatyti komercinius erdvėlaivius. Jomis būtų galima gabenti ir NASA astronautus į TKS. NASA atstovas spaudai Bobas Jacobsas sakė, kad iki 2017-ųjų pabaigos agentūra turėtų nebepriklausyti nuo Rusijos ir jos erdvėlaivių.

Taigi, nors astronautai tarpusavyje ir stengiasi nediskutuoti jautriomis politinėmis temomis, aukštesniuose lygmenyse ieškoma būdų sustiprinti JAV pozicijas tiek, kad norintys į kosmosą nuskristi amerikiečių astronautai neturėtų kliautis rusiškomis kapsulėmis. Šaltojo karo atspindžiai, kurie vėl iškilo Krymo krizės metu, turi savus atgarsius ir kosmose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius