Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

2012-ieji patenka į šilčiausių metų dešimtuką

JAV mokslininkai teigia, kad 2012 metai patenka tarp dešimt šilčiausių metų nuo pat 1880-ųjų, praneša BBC. NASA mokslininkai teigia, kad tai buvo devinti šilčiausi metai temperatūrų fiksavimo istorijoje, tuo metu ekspertų iš kitos Amerikos agentūros teigimu – dešimti.
Globalinis atšilimas
Globalinis atšilimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Abi komandos sutaria, kad temperatūra būtų buvusi netgi aukštesnė, jei ne La Nina reiškinys, kuris atnešė vėsumos į kai kuriuos pasaulio regionus.

Mokslininkai taip pat įsitikinę, kad anglies dioksidas buvo pagrindinis temperatūros kilimo veiksnys per pastaruosius 50 metų.

Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija sako, kad jų atlikta temperatūros duomenų analizė rodo, jog vidutinė 2012 metų temperatūra buvo 0,57 laipsnio aukštesnė nei XX amžiaus temperatūros vidurkis.

Šios institucijos teigimu, visi 12 šio amžiaus metų patenka tarp 14 šilčiausių metų, nagrinėjant 133 metų periodą, kai duomenys yra reguliariai fiksuojami.

NASA, kuri naudojo tuos pačius duomenis, tačiau atliko šiek tiek kitokią analizę, teigia, kad praėję metai užima devintąją vietą šilčiausiųjų sąraše.

Dr. Jamesas Hansenas iš NASA teigia, kad netgi globalinio atšilimo periodu kai kurie sezonai bus vėsesni negu ilgalaikis vidurkis.

„Nuovokus asmuo turėtų pastebėti, kad neįprastų šilumos kraštutinumų daugėja. Tai kraštutinumai, kurie turi daugiausiai poveikio žmonėms ir kitoms planetos būtybėms“, – sakė tyrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius