Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britiškas koronaviruso variantas ne tik lengviau užkrečiamas, bet ir iki 70 proc. labiau mirtinas

Naują situacijos vertinimą išplatinę Jungtinės Karalystės mokslininkai nurodo, kad šioje šalyje pirmą kartą aptiktas koronaviruso variantas, vadinamas B.1.1.7, gali būti nuo 30 iki 70 proc. labiau mirtinas už pirminį viruso variantą, rašo „Science Alert“.
Laboratorijos technikai vykdo genetinius koronaviruso tyrimus
Laboratorijos technikai vykdo genetinius koronaviruso tyrimus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ankstesniais tyrimais jau buvo nustatyta, kad britiškoji viruso atmaina yra lengviau užkrečiama nei pradinė. Be to, dar praėjusį mėnesį JK ministras pirmininkas sakė, jog naujoji atmaina gali būti „siejama ir su aukštesniu mirtingumo lygiu“.

Naujasis situacijos vertinimas tą premjero viešai išreikštą įtarimą patvirtino, tačiau mokslininkai tvirtina, kad būtina atlikti daugiau ir išsamesnių mirties atvejų tyrimų.

Britiškasis koronaviruso variantas jau kurį laiką nėra izoliuotas vien Jungtinėje Karalystėje – jis plinta visame pasaulyje, pavienių šios atmainos atvejų aptikta ir Lietuvoje. „The New York Times“ praėjusią savaitę skelbė, jog ši viruso atmaina aptikta ne mažiau nei 82 pasaulio valstybėse. Anksčiau šį mėnesį publikuotas tyrimas parodė, jog britiška atmaina JAV plinta taip greitai, kad užsikrėtusiųjų šia atmaina kiekis padvigubėja kas 10 dienų.

„Ši informacija parodo, kad B.1.1.7 veikiausiai taps dominuojančiu viruso variantu daugelyje JAV valstijų dar iki 2021 metų kovo mėnesio ir lems tolesnį COVID-19 atvejų augimą toje šalyje, jeigu nebus skubiai imtasi plitimo ribojimo priemonių“, – nurodė ankstesnio tyrimo autoriai.

To tyrimo autoriai taip pat nurodė, kad britiška viruso atmaina yra 35–45 proc. lengviau užkrečiama už kitas JAV plintančias atmainas. Mokslininkai išreiškė susirūpinimą, kad šis variantas gali tapti pagrindu vystytis mutacijoms, dėl kurių virusas gali tapti atsparus vakcinų sudaromam imunitetui.

Kol kas nėra žinoma, dėl kokių priežasčių britiško varianto sukeliamo mirtingumo lygis yra aukštesnis. Mokslininkai teigė, kad viena iš galimų priežasčių yra ta, jog ja užsikrėtusių žmonių organizmuose gali būti didesnis viruso kūnelių kiekis, dėl ko ir ligos eiga įprastai būna sunkesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius