-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

C3S: praėjęs lapkritis buvo karščiausias Europos istorijoje

Praėjęs lapkritis buvo karščiausias Europos istorijoje, žemyne fiksavus aukščiausias rudens temperatūras nuo matavimų pradžios, pirmadienį pranešė Europos Sąjungos palydovinio stebėjimo tarnyba.
Saulėta Lapkričio popietė Vilniuje
Saulėta Lapkričio popietė Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Remiantis Koperniko klimato kaitos tarnybos (C3S) atlikta paviršiaus ir atmosferos temperatūrų analize, 2020-ųjų lapkritis buvo 0,8 laipsnio Celsijaus karštesnis už 30 metų vidurkį 1981–2010 metų laikotarpiu – tai yra daugiau nei 0,1 laipsnio aukštesnis už ankstesnį rekordą.

Rugsėjo – lapkričio mėnesių temperatūra Europoje buvo 1,9 laipsnio didesnė nei standartinį ataskaitinį laikotarpį, 0,4 laipsnio aukštesnė už vidutinę 2006 metų temperatūrą, kuri anksčiau buvo laikoma rekordine.

„Šie duomenys atitinka klimato ilgalaikio atšilimo tendenciją“, – sakė C3S direktorius Carlo Buontempo (Karlas Buontempas).

„Visi politikos formuotojai, teikiantys pirmenybę klimato rizikos mažinimui, turėtų vertinti šiuos duomenis kaip pavojaus varpus, taip pat rimčiau nei bet kada svarstyti, kaip būtų geriausia laikytis tarptautinių įsipareigojimų, nustatytų 2015 metų Paryžiaus susitarime“, – pridūrė jis.

Ši istorinė sutartis, kuriai šį mėnesį sukanka penkeri metai, įpareigoja valstybes signatares rūpintis, kad temperatūros kiltų „gerokai žemiau“ 2 laipsnių palyginus su laikotarpiu prieš pramonės revoliuciją.

Praėjusią savaitę Pasaulio meteorologijos organizacija paskelbė, kad 2020-ieji bus tarp trejų karščiausių visų laikų metų.

C3S pažymi, kad liekant vos mėnesiui iki šių metų pabaigos 2020-ieji jau prilygsta dabartiniams rekordininkams – 2016 metams.

Temperatūrai lig šiol pakilus tik kiek daugiau nei 1 laipsniu, Žemė jau dorojasi su niokojančiu poveikiu, sukeliamu dažnesnių ir smarkesnių ekstremalių orų reiškinių, tokių kaip miško gaisrai ir atogrąžų audros.

C3S išanalizuoti palydoviniai vaizdai taip pat rodo, kad Arktyje ledo dangos plotas lapkritį buvo antras mažiausias nuo duomenų rinkimo pradžios 1979 metais.

Didžiausios neigiamos jūros ledo koncentracijos anomalijos buvo Karos jūroje, o žemesnis už vidutinį dangos lygis buvo pastebėtas rytiniame Kanados salyne ir Bafino įlankoje.

„Ši tendencija kelia susirūpinimą ir išryškina visapusiško Arkties stebėjimo svarbą, nes ji šyla greičiau nei likęs pasaulis“, – sakė C.Buontempo.

Praėjusį mėnesį temperatūros Arktyje ir didžiojoje Sibiro dalyje buvo gerokai aukštesnės už įprastas, taip pat aukštesnės už vidurkį Jungtinėse Valstijose, Pietų Amerikoje, Pietų Afrikoje, rytų Antarktidoje ir didžiojoje Australijos dalyje, pranešė C3S.

Penkeri karščiausi metai istorijoje buvo fiksuojami nuo 2015-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius