-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo sprendimai kelia grėsmę visos planetos ateičiai

JAV prezidento rinkimuose laimėjęs Donaldas Trumpas pasirinko vieną iš žinomiausių klimato kaitos skeptikų vadovauti JAV Aplinkos apsaugos agentūrai (EPA) pereinamuoju laikotarpiu – šios pareigos veikiausiai atiteks konservatyvaus Konkurencingo verslo instituto Energetikos ir aplinkosaugos centro direktoriui Myronui Ebelliui, rašo „Scientific American“.
Klimato kaitos konferencijos dalyvis
Klimato kaitos konferencijos dalyvis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Be to, D.Trumpo komanda atrinko pereinamojo laikotarpio Energetikos departamento lyderį. Juo tikriausiai taps respublikonų energetikos srities lobistas Mike'as McKenna.

M.Ebellis yra pagarsėjusi, prieštaringai vertinama asmenybė aplinkosaugos srityje. Jo dalyvavimas EPA veikloje pereinamuoju laikotarpiu rodo, kad D.Trumpas ketina drastiškai pakeisti kadenciją bebaigiančio prezidento Baracko Obamos administracijos vykdytą politiką klimato kaitos požiūriu. Labai tikėtina, kad M.Ebellio požiūris įsiutins aplinkosaugininkus ir demokratus, tačiau nudžiugins B.Obamos vykdytos aplinkosaugos politikos kritikus.

M.Ebellis, leidinio „Vanity Fair“ pavadintas „elegantišku moksliuku“ ir „politikos juodadarbiu“, yra žinomas savo pareiškimais, kad susirūpinimas dėl klimato kaitos yra „aliarmizmas“. Jis dažnai reiškiasi žiniasklaidoje ir prieš JAV kongresą. Ir vadovauja „Cooler Heads Coalition“ – ne pelno siekiančiai organizacijai, kuri „abejoja aliarmizmu dėl globalinio atšilimo ir priešinasi energetikos ribojimo politikai“.

Kritiką vertina kaip ordinus

Savo biografijoje, pateiktoje JAV kongresui, M.Ebellis tarp savo pasiekimų įrašė tai, kad „Greenpeace“ jį įtraukė į „Nusikaltėlių prieš klimatą“ sąrašą, kad leidinys „Rolling Stone“ jį vadino „klaidintoju“ globalinio atšilimo klausimais ir kad britų Bendruomenių rūmuose buvo pasiūlyta cenzūruoti M.Ebellio pasisakymus po to, kai jis sukritikavo pagrindinį Jungtinės Karalystės mokslinį konsultantą globalinio atšilimo klausimais.

Be to, M.Ebellis B.Obamos administracijos „Clean Power“ planą, numatantį šiltnamio dujų emisijos ribojimus, pavadino nusikalstamu ir sakė, kad B.Obamos sprendimas prisijungti prie Paryžiaus klimato sutarties „yra akivaizdžiai nekonstitucinis Senato galių uzurpavimas“.

2007 metais leidiniui „Vanity Fair“ jis yra sakęs: „Šioks toks atšilimas buvo... Bet jis labai saikingas ir natūralios variacijos ribose, tad nepriklausomai nuo to, ar jį sukėlė žmonės, ar ne, nėra priežasties nerimauti“.

M.Ebellio ir D.Trumpo nuomonės EPA politikos klausimais, panašu, sutampa. D.Trumpas pasaulinį atšilimą yra pavadinęs „nesąmone“ ir pareiškė, kad „atšauks“ Paryžiaus susitarimą dėl globalinio atšilimo ir B.Obamos sprendimą imtis veiksmų, ribojančių klimato kaitą.

Energetikos departamente – taip pat „savas“ žmogus

Energetikos departamento lyderiu pereinamuoju laikotarpiu taps panašių pažiūrų Mike'as McKenna.

Bendrovės „MWR Strategies“ prezidentas yra puikiai pažįstamas su energetikos politika susijusiems respublikonams. Jis prezidento George'o H.W. Busho administracijoje dirbo Energetikos departamento ryšių su visuomene specialistu, o Virdžinijos valstijoje, vadovaujant respublikonų gubernatoriui George'ui Allenui, užsiėmė šios valstijos Aplinkosaugos departamento ryšiais su visuomene.

Viešoje interesų deklaracijoje politikas nurodė, užsiimant lobistine veikla jo klientai buvo „Koch Companies Public Sector“, „Southern Company Services“, „Dow Chemical Co.“ ir „Competitive Power Ventures“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius