Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias hidroksichlorochino tyrimas parodė: COVID-19 pacientai nuo jo miršta labiau

Mokslininkai įvertino dar vieną, didžiausią rinkinį įrodymų, kad antimaliarinis vaistas, kurį JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo iniciatyva vartoja norėdamas prevenciškai apsisaugoti nuo naujojo koronaviruso, yra visiškai netinkamas gydyti COVID-19, rašo „Business Insider“.
Hidroksichlorochinas
Hidroksichlorochinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausias kol kas didžiausios apimties mokslinis tyrimas parodė, kad gydymas šiuo vaistu nė kiek nepadeda pacientams, kurie patenka į gydymo įstaigas užsikrėtę SARS-CoV-2 virusu, nes dėl jo dažnėja širdies veiklos komplikacijos ir, atitinkamai, išauga mirties rizika.

Tyrimų duomenys apėmė 96 032 pacientų ligos istorijas. Per keturis mėnesius 14 888 iš jų buvo gydomi vienokia ar kitokia antimaliarinio preparato chlorochino arba hidroksichlorochino forma.

Pacientai buvo gydomi 671 ligoninėje, šešiuose pasaulio žemynuose. Tyrimui vadovavo mokslininkai, dirbantys Bostono (JAV) Brighamo ir Moterų ligoninėse. Tyrimo ataskaita publikuota žurnale „The Lancet“.

Nors tai nebuvo atsitiktinės imties kontroliuojamas tyrimas, jo patikimumą didina ganėtinai didelis pacientų, sirgusių COVID-19, skaičius.

Mokslininkai analizavo ligos eigas pacientams, kurie buvo gydomi vien chlorochinu, vien hidroksichlorochinu ir šių preparatų bei makrolidų grupės antibiotiko deriniu. Makrolidų grupei priklauso antibiotikas azitromicinas.

Galutinės tyrimo išvados buvo tokios: pacientų, gydytų bet kuria iš minėtų kombinacijų, gydymo rezultatai buvo nė kiek ne geresni, nei kitų pacientų, kurie šiais vaistais gydomi nebuvo. Bet už tai chlorochinu ar jo deriniais gydytiems pacientams buvo dažniau nustatomos širdies plakimo anomalijos.

Todėl statistiškai mirties tikimybė pacientams, gydytiems tiriamaisiais vaistais, buvo didesnė nei pacientams, kuriems buvo taikomas įprastas simptominis gydymas.

Žinoma, tenka pripažinti, kad ir šis tyrimas, nepaisant jo apimties nėra be trūkumų. Tai buvo stebėjimo tipo tyrimas, kuriam nėra būdinga randomizacija ir dvigubo aklumo kontrolė. Tiesa, randomizuoti kontroliuojami tyrimai, kuomet nei pacientas, nei jį gydantis gydytojas nežino, ar jam skirtas tiriamasis preparatas, ar placebas, šiuo metu taip pat vykdomi.

Pačioje pandemijos pradžioje šie preparatai patraukė medikų, ekspertų ir JAV prezidento administracijos dėmesį – buvo susidomėta tariamomis naudingomis antivirusinėmis šio vaisto savybėmis, nes kovo pradžioje nedidelės apimties ir gausiai kritikuojamų tyrimų pagrindu buvo skelbiama, kad vaistas efektyvus.

Ir netgi JAV prezidentas D.Trumpas viešai skelbėsi, kad kasdien vartoja hidroksichlorochiną.

Tiesa, vis gausėjantis mokslinių turimų kiekis vertė abejoti vaisto naudingumu, o klinikinį tyrimą Brazilijoje balandį netgi teko nutraukti, nes smarkiai išaugo šiuo vaistu gydomų pacientų mirtingumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius