-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geofizikai atrado didžiausią Žemėje povandeninį vulkaną

Geofizikai teigia atradę didžiausią vulkaną Žemėje. 650 kilometrų pločio megavulkanas dydžiu prilygsta Britų salynui ir slypi po šiaurės vakarų Ramiuoju vandenynu, pranešė Nature.com.
Ugnikalnis
Ugnikalnis / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 1 Ugnikalnis

Megavulkanas buvo neaktyvus apie 140 milijonų metų. Jo egzistavimas padėjo geologams nustatyti, kiek laiko magma gali išlikti Žemės gelmėse.

„Tokio dydžio vulkanus randame Marse“ – sakė Williamas Sager, Hjustono universiteto jūrų geologas iš Teksaso.

Vulkanas priklauso Tamu masyvui, kuris jau seniai žinomas kaip vienas iš trijų didelių kalnynų, kurie sudaro povandeninį spektrą, vadinamą Šatskio aukštumomis. Jos yra apie 1500 kilometrų į rytus nuo Japonijos, šalia jungties, kurioje susikerta trys Žemės plutos dalys.

Paaiškėjo, kad uolienų gabaliukai iš Tamu masyvo susidarė iš lavos. Geologai manė, kad lavos kalnas, pakilęs 4 kilometrus virš jūros dugno, galėjo susidaryti iš kelių išsiveržusių ugnikalnių. Panašiai susiformavo Havajų ir Islandijos salos.

Laikui bėgant lava slinko žemyn ir stingo, suformuodama vulkaną. Didžiausias pasaulyje aktyvus vulkanas Mauna Loa, Havajuose, yra tik 15 proc. Tamu skydo dydžio. Tačiau Mauna Loa yra aukštesnis – jis pakilęs 9 kilometrus nuo jūros dugno (arba 4,17 km virš jūros lygio).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius