-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

EK vadovė: ES gali iki šių metų pabaigos patvirtinti dvi vakcinas nuo COVID-19

Europos Sąjunga gali jau iki ateinančio mėnesio pabaigos patvirtinti dvi vakcinas nuo naujojo koronaviruso, šiuo metu bandomas bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ bei „Moderna“, ketvirtadienį sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.
Vakcina
Vakcina / 123RF.com nuotr.

EK vadovė sakė, kad Europos vaistų agentūra (EVA) gali suteikti „sąlyginį leidimą platinti... jau gruodžio antroje pusėje, jeigu dabar viskas vyks be jokių kliuvinių“.

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ ir Vokietijoje įsikūrusi jos partnerė „BioNTech“ pranešė sukūrusios vakciną, sėkmingai pasirodžiusią per klinikinius bandymus, ir dabar išsiuntusios duomenis EVA.

JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ savo ruožtu paskelbė, kad jos eksperimentinės vakcinos veiksmingumas siekia 95 procentus.

Amsterdame įsikūrusi EVA turės išnagrinėti bandymų rezultatus, kad galėtų rekomenduoti Briuseliui patvirtinti naujuosius preparatus. Vis dėlto U. von der Leyen po derybų su ES lyderiais buvo nusiteikusi atsargiai optimistiškai.

Europos Sąjunga yra pasirašiusi sutartis dėl šimtų milijonų dozių būsimų vakcinų įsigijimo iš „BioNTech“, „Purevac“, „AstraZeneca“ ir „Sanofi“, jeigu šie preparatai galės būti pateikti rinkai.

„Tęsiame derybas su „Moderna“, taip pat deramės su „Novavax“, – nurodė U. von der Leyen ir pridūrė, kad visų 27 ES šalių lyderiai išreiškė palaikymą Bendrijos vakcinų pirkimo programai.

Europos Komisijos vadovė pabrėžė, kad tariantis dėl JAV įmonių kuriamų preparatų EVA kasdien palaikydavo ryšį su Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA).

Anksčiau ketvirtadienį vienas iš „BioNTech“ įkūrėjų Uguras Sahinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad bendrovė tikisi, jog vakcina bus greitai patvirinta.

„Dirbame visu greičiu“, – sakė jis ir patvirtino bendrovės planą penktadienį prašyti paspartinta tvarka registruoti skiepus Jungtinėse Valstijose, o Europos priežiūros institucijos kitą duomenų paketą gaus „ateinančią savaitę“.

„Yra tikimybė, kad galėsime dar šiais metais gauti patvirtinimą JAV arba Europoje – arba abiejuose regionuose“, – nurodė U.Sahinas, kuris taip pat yra „BioNTech“ generalinis direktorius.

„Galime netgi pradėti tiekti vakciną gruodį, jeigu visi labai glaudžiai bendradarbiausime“, – pridūrė jis.

Vis tik anksčiau šią savaitę „Moderna“ vadovas Stephane'as Bancelis perspėjo, kad užsitęsusios derybos su Briuseliu dėl vakcinos rezervavimo sutarties gali pavėlinti pristatymą.

„Aišku, kad vėlavimas neapribos bendros [įsigyjamo vakcinos] kiekio, bet sulėtins pristatymą“, – interviu AFP sakė jis.

„Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“ išsiveržė į priekį pasaulyje kuriant vakcinas nuo koronaviruso, kai didelio masto klinikinių tyrimų duomenys šį mėnesį parodė, jog jų sukurti skiepai 95 proc. atvejų veiksmingai apsaugo nuo COVID-19.

Šis proveržis padidino viltis, kad pagaliau bus užbaigta pirmiausiai Kinijoje prasidėjusi pandemija, per kurią nuo praeitų metų pabaigos, kaip rodo oficialūs duomenys, užsikrėtė jau beveik 57 mln. žmonių ir 1,36 mln. jų mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius