-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eksperimentinis izraeliečių sukurtas vaistas kritinių COVID-19 pacientų būklę „pagerina per dvi valandas“

Leidinys „The Times of Israel“ skelbia, jog Jeruzalės Hadassah ligoninėje buvo sukurtas vaistas, pavadintas „Allocetra“, kuris skirtas gydyti pacientus, patiriančius vieną sunkiausių COVID-19 komplikacijų – citokinų audrą, kuomet imuninė sistema atakuoja savus organus.
COVID-19 paciento gydymas
COVID-19 paciento gydymas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Eksperimentinis vaistas jau įveikė I ir II klinikinių tyrimų fazes gydant sunkius ir kritinius COVID-19 atvejus. Skelbiama, jog iš 20 sunkiai sergančių pacientų, kurie dalyvavo šiame tyrime, 90 procentų pasveiko.

„Allocetra“ veikia slopindama pernelyg aktyvų imuninės sistemos atsaką ir uždegiminę reakciją, kuri kartais prasideda COVID-19 pacientų organizmuose ir yra vadinama citokinų audra. Dėl šio reiškinio imuninė sistema atakuoja savo šeimininko organus, taip sukeldama organų nepakankamumą ir kai kuriais atvejais – mirtį.

Vienas iš tokiu būdu išgydytų pacientų – 49 metų statybų inspektorius Yairas Tayebas – sutiko pasikalbėti su žurnalistais išrašymo iš ligoninės metu, praėjus vos trims dienoms nuo gydymo eksperimentiniu vaistu pradžios.

„Negalėjau kvėpuoti, vos galėjau prakalbėti, mano būklė buvo labai sunki. Patyriau dalykų, kurių dviem žodžiais nenusakysi“, – sakė buvęs pacientas.

Anot Y.Tayebo, pokyčius jis pajuto jau po dviejų valandų nuo vaisto pavartojimo. „Jie man davė vaisto. Staiga, jau po dviejų valandų, pradėjau jausti kažką keisto. Lioviausi kosėti, mano kvėpavimas pradėjo grįžti, jaučiausi geriau. Lioviausi prakaituoti. Negalėjau tuo patikėti. Net bijojau pasakyti žmonėms, kad jaučiuosi gerai, bet labai džiaugiausi. Prieš dvi dienas dar negalėjau pastovėti ant kojų. O pažiūrėkite į mane dabar – aš važiuoju namo“, – teigę tyrimo dalyvis.

Naujojo vaisto kūrimui vadovavo Hadassah ligoninės koronaviruso skyriaus vadovas prof. Droras Mevorachas, kuris kartu yra ir bendrovės „Enlivex“ – oficialaus naujojo vaisto kūrėjo – mokslinių bei medicininių tyrimų vyriausiasis mokslininkas. Jis Izraelio televizijai – „Channel 13“ – sakė: „Preparatas yra naudingas gydyti sunkiems ir kritiniams pacientams, nes jis gali apsaugoti nuo būtinybės prijungti pacientus prie plaučių ventiliavimo aparatų, o tai yra labai svarbus tikslas. Kadangi tą akimirką, kai tik pacientas prijungiamas prie ventiliatoriaus, visa situacija pasikeičia, komplikacijų gausėja ir gydymas pasidaro sudėtingesnis“.

Dabar pradedama šio vaisto III klinikinių tyrimų fazė, į tyrimą iš pradžių bus įtraukti daugiau nei 100 pacientų.

Mokslinės bendruomenės dėmesio susilaukia ir kitas Izraelyje, Tel Avivo Ichilovo medicinos centre sukurtas vaistas. Šios ligoninės mokslininkai praėjusį penktadienį paskelbė apie „milžinišką proveržį“, pasiektą taikant profesoriaus Nadiro Arberio sukurtus inhaliuojamus vaistus EXO-CD24, kurie buvo skirti 30 pacientų, kurių būklė buvo vidutinė arba sunkesnė. Visi 30 pacientų pasveiko, 29 iš jų – per 3-5 dienas nuo vaisto skyrimo.

Prof. N.Arberis leidiniui „The Times of Israel“ sakė, kad ką tik pabaigtas jo preparato I fazės klinikinių tyrimų etapas ir šalies Sveikatos apsaugos ministerijai jau pateikta paraiška pradėti II tyrimų etapą. Jo metu turėtų būti aiškesnis suvokimas apie preparato efektyvumą, nes I etapo pagrindinis tikslas – įvertinti naujo preparato saugumą, tyrimai vykdomai be placebo kontrolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius