-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinuose atrastas metalu mintantis augalas

Luzono saloje (Filipinai) atrastas keistas augalas, kuris absorbuoja ir savyje kaupia nikelį.
Nikeliu mintantis augalas Rinorea Niccolifera
Nikeliu mintantis augalas Rinorea Niccolifera / Youtube nuotr.

„Rinorea niccolifera“ augalo lapuose nikelio randama nuo 7 tūkst. iki 18,4 tūkst. dalių iš milijono. Iki 8 metrų išaugantis augalas auga nikelio turtingoje Luzono salos dirvoje, kuri dengia mažesnį nei 500 kvadratinių kilometrų plotą.

Nikelis vilioja ne tik šiuos augalus, bet ir žmones, kurie saloje rausia nikelio ir kitų mineralų gavybos šachtas. Dėl grėsmės išnykti šiam retam, ką tik atrastam augalui šalies botanikai, vadovaujami Filipinų universiteto mokslininkų, įtraukė jį į pasaulio Raudonąją knygą (Red List ranking system of the International Union for Conservation of Nature). Atradimas aprašytas žurnalo „PhytoKeys“ publikacijoje.

Nikelį absorbuojantis augalas priskiriamas hiperakumuliajančiųjų augalų grupei (angl. – hyperaccumulators)/. Tokie augalai absorbuoja daugiau sunkiųjų metalų. Tokių sunkiųjų metalų kaip nikelis, kadmis ar cinkas perteklius žmogaus organizme gali sukelti ilgalaikių sveikatos sutrikimų.

Tačiau hiperakumuliuojančių grupės augalai gali būti pigus būdas išvalyti sunkiaisiais metalais užterštą dirvą, kuri galėtų tikti ūkinei žemdirbystei. Toks procesas vadinamas fitoremediacija. Savo ruožtu, iš sunkiųjų metalų prisigėrusių augalų dalių (lapų ir pan.) chemikai galėtų išskirti metalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius