-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geologai: žemės drebėjimai vandenį paverčia auksu

Naujausi geologų tyrimai byloja, kad žemės drebėjimai sugeba tai, kuo garsėjo karalius Midas: viskas, prie ko jis prisiliesdavo, virsdavo auksu. Po žemės drebėjimų „prisilietimo" auksu virsta ne viskas. Bet kaip juo virsta vanduo, atskleidžiama naujausiame žurnalo „Nature Geoscience" numeryje.
Aukso grynuolis
Aukso grynuolis / Kadras iš „YouTube“

Dideli aukso telkiniai gelmėse galėjo susiformuoti dėl senovėje kalnuose veikusių vadinamųjų „garo katilų": žemės drebėjimų metu geologiniuose sprūdžiuose atsidūręs vanduo išgaruodavo, o jo vietoje iškrisdavo aukso nuosėdos. 

Australijos Kvinslendo universiteto geologas Dionas Weatherley'us su kolega iš Australijos nacionalinio universiteto Richard Henley'umi išsiaiškino, kaip žemės gelmėse susiformavo kai kurios aukso gyslos. Mokslininkai ištyrė vieno iš XIX-XX a. Australijos aukso karštligės epicentrų – Kambaldos miesto apylinkėse esančioje šachtoje glūdinčių uolienų struktūrą.

Geologai tyrinėjo kvarco tarpgyslius, kurie paprastai randami kartu su aukso gyslomis, ir pastebėjo, kad kvarco tarpgysliai glūdi lūžiuose, atsiradusiuose susiduriančių masyvių kalnynų sprūdžiuose. Išnagrinėję auksingų uolienų struktūrą ir mineralinę sudėtį, mokslininkai priėjo išvadą, kad Kambaldos šachtose rasti gelmių plyšiai ne sykį buvo užlieti vandeniu.

Kai kurios tiriamų uolienų ypatybės liudija, kad vandenį tuose plyšiuose veikdavo didžiulis slėgis (apie 110 megapaskalių, o tai tūkstantį kartų viršija atmosferos slėgį). Tai paskatino tyrėjus susimąstyti, kad galbūt tokie plyšiai yra savotiški „garo katilai", kuriuose vanduo žemės drebėjimų metu išgaruodavo, o jame buvusios priemaišos nuosėdų pavidalu likdavo dugne. Tokie „garo katilai" užvirdavo žemės drebėjimų metu, sprūdžių apylinkėse tektoninėms plokštėms trinantis vienai į kitą. 

Šių procesų metu vanduo išgaruoja ir sprūdžio dugne iškrenta vandenyje buvusios nuosėdos – taip pat ir kvarco smiltelės bei auksas. Tokie „garo katilų" ciklai kalnų uolienų formavimosi periodu gali kartotis šimtus ar tūkstančius kartų. Jų vietose būti aukso gyslų. Geologų vertinimu, apie 80 procentų visų Žemės aukso išteklių galėjo kauptis būtent tokiu pavidalu. Tokios išvados verčia abejoti dėl populiariosios hipotezės, kad pagrindinis aukso šaltinis Žemėje buvo asteroidai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius