-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydymui nuo COVID-19 svarstoma panaudoti sportininkų dopingą

2019-ųjų kovą UFC prarado savo čempioną T.J. Dillashaw. Mišrių kovos menų kovotojas savo 135 svarų kategorijos čempiono diržą atidavė pats, nelaukdamas institucijų sprendimo. Sportininkas pripažino klaidą - ruošdamasis kovai vartojo dopingą. Tačiau tie vaistai, vadinami EPO, patys savaime nėra blogi - dabar mokslininkai norėtų juos panaudoti COVID-19 gydymui.
Eritrocitai žmogaus kraujyje
Eritrocitai žmogaus kraujyje / „Scanpix“ nuotr.

EPO (eritropoetinas) - tai baltyminio pagrindo junginys, natūraliai išskiriamas inkstų, kuomet organizme pajuntama ląstelinė hipoksija (deguonies trūkumas). Tačiau yra naudojama ir sintetinė šio junginio forma – DNR rekombinantinės inžinerijos keliu ląstelių kultūrose išaugintas eritropoetinas. Tiesą sakant, T.J.Dillashaw tokį pagamintą EPO vartojo todėl, kad bandė drastiškai numesti svorio, kad galėtų kovoti dėl 125 svarų kategorijos čempiono diržo. Treniruočių stovykloje jis ėmė jausti anemijos simptomus ir pasirinko vartoti eritrocitų gamybą skatinantį preparatą EPO (o tada dar ir pralaimėjo kovą). Sportininkai šių vaistų vartoti negali, nes jie gali padėti įgyti neproporcingą ištvermės pranašumą.

Dar kovo pabaigoje, kai COVID-19 pandemijos pabaiga atrodė kaip nepasiekiama svajonė, gydytojai Irane ėmė naudoti EPO sunkiausių atvejų gydymui, nes pastebėjo, kad kai kurių pacientų kraujo tyrimai yra labai prasti. Vienas labai sunkus COVID-19 pacientas po EPO terapijos pasveiko per septynias dienas - jis netgi buvo išleistas iš ligoninės.

Pietų Amerikoje pastebima, kad kalnuose gyvenantys žmonės beveik niekada nepatiria sunkių COVID-19 formų. Spėjama, kad taip yra dėl to, kad gyvendami retesnio oro aplinkoje jie yra prisitaikę prie mažesnės deguonies koncentracijos, o jų kraujyje yra daugiau raudonųjų kūnelių. Vėlgi, grįžtant prie sportininkų, sąžiningi atletai būtent taip stengiasi pagerinti ištvermę - treniruotės kalnuose veikia labai panašiai kaip EPO, bet lėčiau ir reikalauja daugiau pastangų.

EPO padeda padidinti deguonies koncentraciją kraujyje, todėl dabar mokslininkai mano, kad šis vaistas tikrai gali padėti pasveikti nuo ligos, kuri kritiškai apsunkina kvėpavimą. EPO skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą ir taip pagerina deguonies tiekimą smegenis, raumenims ir kitiems audiniams. Negana to, EPO veikia ir kaip priešuždegiminis vaistas, padeda imuninei sistemai ir, kai kuriais atvejais, palengvina kvėpavimą.

Galiausiai, mokslininkai mano, kad EPO galėtų padėti išvengti ilgalaikių COVID-19 pasekmių nervinei sistemai. Nemažai sunkia COVID-19 forma sirgusių žmonių skundžiasi galvos svaigimu, skausmais, uoslės ir skonio pojūčio praradimu. EPO gali padėti to išvengti, bet dar reikės kelių tyrimų, kad mokslininkai tai galėtų galutinai patvirtinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius