-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV mokslininkai sukūrė biojutiklius koronaviruso diagnostikai

Vašingtono universiteto mokslininkai sukūrė specialius biojutiklius, galinčius aptikti žmogaus organizme pandeminį koronavirusą ir dėl jo infekcijos organizme besigaminančius antikūnus, rašoma penktadienį išplatintame mokslo įstaigos pareiškime.
Iš pacientės gerklės tepinėlių paimtas virusas gebėjo daugintis laboratorinėje žmogaus ląstelių terpėje
Iš pacientės gerklės tepinėlių paimtas virusas gebėjo daugintis laboratorinėje žmogaus ląstelių terpėje / JAV Nacionalinio alergijų ir užkrečiamųjų ligų instituto nuotr.

„Jie sukūrė biojutiklius, veikiančius pasitelkiant baltymus, kurie švyti susimaišant juos su viruso komponentais ar specifiniais antikūnais“, – nurodoma pranešime.

Šiuo metu dauguma laboratorijų diagnozuoja koronaviruso infekciją polimerazės grandininės reakcijos (PGR) metodu, reikalaujančiu specializuoto personalo ir įrangos.

Tyrėjų grupė, vadovaujama Vašingtono universiteto biochemijos profesoriaus Davido Bakerio, sukūrė baltymų darinius, atpažįstančius tam tikras molekules viruso ar antikūno paviršiuje, su jai susijungiančius ir per biocheminę reakciją skleidžiančius šviesą.

Mokslininkai nustatė, kad šie jutikliai nereaguoja į kitus antikūnus, kurių taip pat gali būti kraujyje, įskaitant atsiradusius organizmui reaguojant į kitokių virusų infekcija. Dėl šios priežasties nauji testai neturėtų duoti klaidingai teigiamų rezultatų.

„Pademonstravome laboratorijoje, kad šie nauji jutikliai gali lengvai aptikti viruso baltymus ar antikūnus imituotame nosies ertmės skystyje arba donoro serume. Kitas mūsų tikslas – užtikrinti jų patikimą naudojimą diagnostikos tikslais“, – pranešime cituojamas D.Bakeris.

Tyrėjai mano, kad panašūs biojutikliai galėtų padėti aptikti žmogaus baltymus ar bakterinius toksinus, suteikiant medikams svarbią ligų, įskaitant kai kurių atmainų vėžį ir hepatitą B, diagnostikos priemonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius