-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip mokslininkai prisideda prie naujų kosmetikos produktų gamybos?

Mokslas verslui gali pasiūlyti naujausias žinias, kuriomis remiantis sukuriamas galutinis rinkoje paklausus produktas. O verslas mokslui suteikia informaciją apie savo poreikius, pataria, kokie mokslininkų sukurti darbai būtų reikšmingi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Glaudus bendradarbiavimas tarp mokslo ir verslo leidžia parduoti kuriamą produktą.
LSMU
LSMU / Projekto partnerio nuotr.

Produktus eksportuoja net į Jungtines Amerikos Valstijas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) vaistinėje yra gaminami originalių sudėčių gydomosios kosmetikos gaminiai ir vaistinių augalų arbatos. „Linijos Basalis“ gydomosios kosmetikos gaminių pramoninė gamyba profesoriaus Rimanto Pečiūros iniciatyva pradėta organizuoti 2007 metais. Produktų linijos prototipas buvo „Cremor Basalis“, kurį nedideliais kiekiais jau anksčiau vaistinė gamino LSMU klinikinės ligoninės Kauno klinikų pacientų poreikiams. R. Pečiūros pastangomis vaistinės eksperimentinėje laboratorijoje buvo sukurtos naujos drėkinančių, maitinančių, raminančių odą kremų receptūros, parengti produktų pramoninės gamybos reglamentai. Šiuo metu vaistinėje yra gaminama ir per šalies vaistinių tinklą platinama 14 pavadinimų „Linijos Basalis“ gaminių, jų populiarumą lemia sėkmingai pasirinkti sudėčių komponentai, kokybė ir nuolat vykdomos rinkodaros priemonės. Šiemet pagal vaistinėje naudojamas technologijas yra pagaminti nauji kremai ir oleogeliai, kuriuos pradėta eksportuoti į Jungtines Amerikos Valstijas.

Projekto partnerio nuotr./LSMU
Projekto partnerio nuotr./LSMU

Vaistažolių mišinių arbatų, gaminamų vaistinėje, receptūros yra parengtos LSMU mokslininkų, o pasiūla vartotojams suformuota pagal vaistinės klientų poreikius ir lūkesčius. Šiuo metu yra parengti ir vartotojams tiekiami 30 produktų.

Universiteto vaistinė atitinka pagrindinę vaistinės paskirtį – ugdyti farmacijos fakulteto studentams pirmuosius verslo vadybos ir farmacinių gaminių kokybės valdymo praktinius įgūdžius, kurie jiems bus reikalingi profesinėje veikloje. Su vaistinės gaminiais susipažįsta užsienio šalių farmacijos studentai, atliekantys čia studijų gamybinę praktiką.

„Produktai gaminami pagal Geros gamybos praktikos reikalavimus, nustatytus Europos Sąjungos direktyvomis, pagaminta produkcija yra itin geros kokybės ir yra saugi vartotojui, o pačius produktus yra leidžiama platinti visose Europos Sąjungos šalyse“, – sako R. Pečiūra.

Verslo įmonės mokslininkų ieško pačios

LSMU profesorė Jurga Bernatonienė pasakoja apie „LinkMenų fabriko“ dirbtuvėse kuriamas inovacijas, į kurias yra įtraukiami ir studentai. Ji su verslu pradėjo bendradarbiauti nuo 2014 metų, kai persikėlė į slėnio „Santaka“ patalpas – Naujausių farmacijos bei sveikatos technologijų centrą. „Šiuo metu yra pasirašytos 19 sėkmingų bendradarbiavimo sutarčių su verslu. Techninė bazė ir bendradarbiavimas su Farmacijos fakulteto padaliniais atvėrė puikias galimybes vykdyti fundamentinius, taikomuosius ir mokslinius tyrimus. Kuriame produktus, kuriuos galime pasiūlyti verslui: farmacijos, veterinarinės farmacijos įmonėms ir sveikatinimo įstaigoms“, – sako J. Bernatonienė.

Profesorė pristato sėkmės su verslu pavyzdžius. UAB „Grožio chirurgai“ LSMU mokslininkai sukūrė drėkinamąjį ir regeneruojamąjį dieninį ir naktinį veido kremus. UAB „Xsta Amber“ buvo nustatyta, ar gintarą galima naudoti kosmetikos gaminiuose ir aliejuose. Šiai įmonei mokslininkai pasiūlė du preparatus. Įmonei MB „Driu Beauty“ universiteto mokslininkai sukūrė produktus, skirtus jautriai ir mišriai odai priežiūrėti, kurie ramina ir drėkina, yra saugūs ir nesukelia žalos. Anot profesorės, po atliktų įvairių tyrimų produktai sėkmingai parduodami ir Lietuvoje, ir užsienyje. Įmonei „Pupa Supa“ sukurti produktai, skirti vaikams ir suaugusiesiems, kurie platinami Lietuvos ir Italijos rinkose.

Projekto partnerio nuotr./LSMU
Projekto partnerio nuotr./LSMU

J. Bernatonienė teigia, kad verslo įmonės juos susiranda pačios. 58 proc. užsakymų susiję su odos priežiūros gaminiais, 10 sutarčių iš 19 pasirašytos dėl kosmetikos priemonių gamybos.

Ir verslininkai saugesni, ir klientai labiau pasitiki

MB „Driu Beauty“ vadovė bei kosmetikos produktų kūrėja Indrė Urbonavičienė sako, kad kuriant kosmetikos produktų formules ir gaminant produktus privaloma juos testuoti. Reikėjo profesionalų įvertinimo, todėl kreipėsi į LSMU mokslininkus, kuriems tirti kosmetikos formules pasirodė įdomu ir naudinga. Stengtasi sukurti kompleksinei odos priežiūrai skirtų produktų. Kosmetikos produktų formules peržiūrėjo ir jas patobulino mokslininkai, todėl verslininkė tiekdama rinkai produktus jaučiasi saugi. Klientai taip pat labiau pasitiki ir noriau įsigyja mokslininkų patikrintų ir įvertintų produktų.

LSMU vizija – kurti išskirtinį ir konkurencingą universitetą, rengiantį biomedicinos srities specialistus ir vykdantį aukščiausio lygio mokslinius tyrimus.

Projekto partnerio nuotr./LSMU
Projekto partnerio nuotr./LSMU

Tiltus tarp mokslo ir verslo tiesia Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Daugiau informacijos apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą rasite svetainėse www.mita.lt ir www.e-mokslovartai.lt, taip pat MITA socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose.

"Mita" ES logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius