-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keičiasi debesų pasiskirstymas pasaulyje, ir tai nėra geros naujienos Žemei

Debesų išsidėstymas mūsų planetoje per pastaruosius keletą dešimtmečių smarkiai pakito, ir tai nėra geros naujienos Žemei.
Plunksniniai debesys
Plunksniniai debesys / skyphoto.com nuotr.

Naudodami palydovų duomenis, kurie padeda sekti debesų pasiskirstymą nuo 1983-iųjų, mokslininkai nustatė, kad dėl klimato atšilimo daugiau debesų kaupiasi poliuose.

Todėl subtropinės sausosios zonos – tarp 20–30 laipsnių platumų – plečiasi. Be to, tyrėjai teigia, kad debesų viršūnės kyla aukščiau į atmosferą. Visi šie pokyčiai gali pagreitinti planetos atšilimą, rašo businessinsider.com.

Dėl orbitos santykio tarp Žemės ir Saulės tropiniuose regionuose kaupiasi daugiau saulės spinduliuotės nei poliuose, taigi debesų buvimas šiuose regionuose yra itin svarbus. Debesys padidina mūsų planetos albedą – Žemės galimybę atspindėti Saulės energiją ir radiaciją atgal į kosmosą.

Esant mažesniam kiekiui debesų virš atogrąžų regionų mažiau Saulės energijos bus atspindėta ir Žemė ims šilti greičiau. O kylančios debesų viršūnės padidins šiltnamio dujų efektą, nes debesys po jais „įkalina“ daugiau šilto oro.

Daugumoje klimato modelių tokie pokyčiai nuspėti, tačiau debesis mokslininkams itin sunku tirti dėl to, kad jie nuolatos keičia formą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius