-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lipnūs kamuoliai“ gali sustabdyti vėžio plitimą

Ank­sty­vi ty­ri­mai ro­do, kad vė­žį žu­dan­tys „lip­nūs ka­muo­liai“ ga­li su­nai­kin­ti au­glio ląs­te­les krau­jy­je ir už­kirs­ti ke­lią vė­žio pli­ti­mui kū­ne. JAV Cornellio universiteto mokslininkai sukūrė nanodaleles, kurios lieka kraujyje ir paliesdamos naikina migruojančias vėžio ląsteles.
Vėžio ląstelės
Vėžio ląstelės / Fotolia nuotr.

Mokslininkų teigimu, jų poveikis labai stiprus, bet „dar reikia nuveikti daug daugiau“. Diagnozavus vėžį, vienas iš svarbiausių prognozuojamos gyvenimo trukmės faktorių yra tai, ar auglys jau pasklidęs kūne ir tapo metastatiniu vėžiu.

„Apie 90 proc. mirčių nuo vėžio yra susijusios su metastazėmis“, – sakė vyr. tyrėjas profesorius Michaelas Kingas. Cornellio universiteto komanda sukūrė naują problemos sprendimo būdą.

Jie pritvirtino vėžio gydymo tyrimuose jau naudojamą vėžį žudantį baltymą Trail, ir kitus lipnius baltymus prie mažų rutuliukų – nanodalelių.

Sušvirkštus šių lipnių rutuliukų į kraują, jie prisitvirtino prie baltųjų kraujo kūnelių. Bandymai rodė, kad kunkuliuojančioje kraujo tėkmėje baltieji kraujo kūneliai susidurs su auglio ląstelėmis, atitrūkusiomis nuo pagrindinio auglio ir bandančiomis pasklisti.

Nacionalinės mokslų akademijos puslapyje paskelbtame pranešime parodoma, kad kontaktas su Trail baltymu sukelia vėžio ląstelių mirtį.

Profesorius M. Kingas sakė BBC: „Duomenys rodo stiprų poveikį, tai nemažas vėžio ląstelių skaičiaus sumažėjimas. Iš tiesų rezultatai žmogaus ir pelių kraujyje yra gana įspūdingi. Po dviejų valandų kraujo tėkmėje [auglio ląstelės] tiesiog suiro.“

Jis įsitikinęs, kad nanodalelės galėtų būti naudojamos prieš operaciją ar radioterapiją, kai auglio ląstelės gali atsiskirti nuo pagrindinio auglio.

Jos taip pat galėtų būti naudojamos pacientams, turintiems labai agresyvius auglius, taip užkertant kelią jų plitimui.Tačiau prieš atliekant klinikinius bandymus su žmonėmis, reikia atlikti daug daugiau saugumo bandymų su pelėmis ir didesniais gyvūnais.

Kol kas turimi duomenys rodo, kad sistema neturi pašalinio poveikio imuninei sistemai ir negadina kitų kraujo ląstelių ar kraujagyslių.Bet prof. Kingas perspėjo: „Dar reikia nuveikti daug darbų, kol tai galės teikti naudą pacientams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius