-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai nustatė Arabijos pusiasalyje gyvenusių dinozaurų rūšis

Tarptautinė paleontologų grupė pirmą kartą nustatė Arabijos pusiasalyje gyvenusių dinozaurų rūšis, antradienį pranešė Švedijos mokslininkai.
Tiranozauras
Tiranozauras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės vakarinėje regiono dalyje palei Raudonosios jūros pakrantę, dabartinėje Saudo Arabijoje, mokslininkams pavyko surasti maždaug prieš 72 mln. metų gyvenusių gyvūnų dantų ir kaulų liekanų, sakoma Upsalos universiteto pranešime.

Dabar šioje vietovėje yra dykuma, bet kažkada čia buvo Afrikos pakrantė, o didžioji Arabijos sausumos masyvo dalis buvo po vandeniu.

Nustatyta, kad rastos fosilijos yra milžiniško daugiau nei 20 metrų ilgio žolėdžio titanozaurinio zauropodo (titanosaurid sauropod) uodegos slanksteliai ir maždaug 6 metrų ilgio plėšriojo abelizauridų šeimos teropodo dantys.

„Tai yra pirmieji taksonomiškai atpažinti dinozaurai Arabijos pusiasalyje“, – nurodoma australų paleontologo Benjamino Kearo pareiškime.

„Dinozaurų fosilijos Arabijos pusiasalyje randamos ypač retai, kol kas užregistruota vos keletas jų kaulų fragmentų“, – nurodoma pareiškime.

Pastarasis radinys yra labai retas, nes nuosėdinės uolienos, susidariusios šio regiono upėse ir upeliuose dinozaurų laikotarpiu, čia yra sutinkamos gana nedažnai.

„Tokių pačių dinozaurų liekanų buvo rasta Šiaurės Afrikoje, Madagaskare ir net Pietų Amerikoje“, – sakoma mokslininkų pranešime.

Australijos, Saudo Arabijos ir Švedijos mokslininkų bendro tyrimo išvados gruodį buvo paskelbtos moksliniame žurnale „PLOS ONE“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius