Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai rado būdą į smegenis įrašyti atsiminimų

Klyvlendo (JAV, Ohajo valstija) mokslininkai teigia radę būdą į smegenis įrašyti trumpalaikius atsiminimus, praneša „Science Daily“.
Smegenys
Smegenys / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Atmintis Smegenys

Mokslinį darbą šia tema paskelbė Case Western Reserve universiteto Medicinos padalinio neuromokslų, psichologijos ir biofizikos profesorius Benas Strowbridge‘as ir studentas Robertas A.Hyde‘as.

Atmintis dažniausiai skirstoma į dvi kategorijas: deklaratyvioji (trumpalaikė ir ilgalaikė informacija apie faktus, tokius kaip vardai, vietos ar įvykiai) ir procedūrinė (naudojama išmokti įgūdžių, tokių kaip grojimas pianinu ar važiavimas dviračiu).

Mokslininkų tyrimas susijęs su trumpalaike deklaratyviąja atmintimi. Bandymams jie panaudojo nedidelę dalį pelės smegenų audinio ir jame įrašė trumpalaikę informaciją.

Šis audinys, esantis hipokampe (seniausia ir giliausiai esanti smegenų žievės dalis), išlaikė įrašytąją atmintį maždaug 10 sekundžių. Mokslininkai galėjo stebėti įrašytą informaciją sekdami smegenų ląstelių veiklą.

„Šis aktyvumas, kurį mes sukėlėme izoliuotose smegenų dalyse, buvo panašus į tai, ką kiti mokslininkai buvo pademonstravę su beždžionėmis, išmokę jas atlikti užduotis, susijusias su trumpalaike atmintimi. Abiem atvejais su atmintimi susijęs smegenų aktyvumas truko 5–10 sekundžių“, – teigia R.A.Hyde‘as.

Maža to, pelės smegenyse pavyko net pakeisti įvykių seką.

Tyrimo tikslas buvo nustatyti, kaip mūsų smegenyse susiformuoja trumpalaikiai atsiminimai. „Tai yra pirmas kartas, kai kas nors atranda būdą įrašyti informaciją į smegenų audinį kelioms sekundėms. Tai atveria kelią ateities tyrimams apie tai, kaip mūsų smegenyse susiformuoja trumpalaikiai atsiminimai“, – teigia B.Strowbridge‘as.

Tyrimas taip pat bus naudingas tolesniems su atmintimi susijusių ligų, tokių kaip Alzhaimerio ar Parkinsono, tyrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius