-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkus nustebino neįtikėtina dramblių klausa

Drambliai, klausydami žmogaus balso, gali atskirti jo lytį, rasę ir net apytikslį amžių. Tai nustatė mokslininkai, laukiniams Afrikos drambliams leisdami įvairių genčių atstovų balso įrašus.
Dramblys
Dramblys / M.Chochlovo albumo nuotr.

Sasekso universiteto (Didžioji Britanija) profesorė Karen McComb ir jos kolega dr. Graeme Shannonas pasakojo, kad jau seniai žinoma, jog drambliai iš liūto riaumojimo gali nustatyti, ar tai – patinas, ar patelė, rašo bbc.co.uk.

„Be to, jeigu kada, viešėdami Afrikoje, pavešite Masai genties vyrą, pamatysite, kad sutiktas dramblys elgiasi keistai. Jis net nesiartins prie automobilio“, – teigė K. McComb.

Pastebėta, kad dramblių kaimenės visuomet suklusdavo, kai išgirsdavo Masai vyro balsą. Moterų ir vaikų bei Kamba genties žmonių balsai tokių reakcijų nesukėlė.

Masai (kituose šaltiniuose – Maasai) – gana agresyvi Afrikos gentis, medžiotoja. Anot K. McComb, dramblius gąsdina ne tik tradiciniams Masai apdarams būdinga raudona spalva, bet ir žmonių kvapas.

K. McComb žodžiais, tyrimu ji norėjo nustatyti, ar drambliai, naudodamiesi klausa, gali pajausti iš žmonių tykantį pavojų.

Mokslininkai įrašė skirtingo amžiaus Masai ir Kamba genčių vyrus, moteris ir vaikus, sakančius frazę: „Žiūrėkit, mūsų link ateina dramblių kaimenė“. Kamba žmonės, priešingai nei Masai, yra kur kas taikesni žemdirbiai.

Tuomet per paslėptas garso kolonelės buvo leidžiami įrašai. Pastebėta, kad dramblių kaimenės visuomet suklusdavo, kai išgirsdavo Masai vyro balsą. Moterų ir vaikų bei Kamba genties žmonių balsai tokių reakcijų nesukėlė.

Buvo netgi pabandyta įraše paaukštinti vyro balsą taip, kad šis skambėtų kaip moters. Tačiau drambliai vis vien reaguodavo taip pat.„Tai įrodo, kad drambliai lytį suvokia skirtingai nei žmonės“, – sakė prof. K. McComb.

Fransas van der Waalas iš Emory universiteto (JAV) priduria, kad dramblių elgsenai reikėtų skirti dar daugiau dėmesio.

„Vien tai, kad jie sugeba atskirti balsus, yra neįtikėtina“, – teigė F. van der Waalas. Jo nuomone, žmogus yra didžiausias dramblių priešas, taigi nenuostabu, kad jie yra prisitaikę apsisaugoti.

Tyrimas publikuotas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius