-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslinio „Linkomanijos“ analogo kūrėjai skirta 15 mln. dolerių bauda

Piratinius mokslinius straipsnius talpinančiai svetainei „Sci-Hub“ skirta 15 mln. JAV dolerių bauda už JAV autorių teisių įstatymo pažeidimus – ieškinį svetainei iškėlė vieni iš didžiausių mokslinės informacijos leidėjų „Elsevier“, rašo „Ars Technica“.
Mokslinio piratavimo svetainė „Sci-Hub“
Mokslinio piratavimo svetainė „Sci-Hub“ / Sci-Hub iliustr.

Tačiau toks amerikiečių teismo sprendimas toli gražu nereiškia, kad „Elsevier“ gaus kokius nors pinigus žalai atlyginti arba kad svetainė liausis veikusi – nuo pat ieškinio pateikimo Niujorko federaliniam teismui prieš beveik dvejus metus ši svetainė keičia interneto domenus ir sėkmingai veikia toliau, nepaisant pastangų ją blokuoti. Mokslininkams skirto „Linkomanijos“ analogo kūrėja – Rusijos pilietė Aleksandra Elbakijan – ne kartą sakė, kad jokių baudų mokėti neketina.

Bylos nagrinėjime ji taip pat nedalyvavo. JAV Apygardos teisėjas Robertas Sweetas prieš savaitę paskelbė bankroto nuosprendį savaitei, tačiau „Sci-Hub“ iki šiol veikia.

„Elsevier“ pristato save kaip mokslinės, medicininės bei sveikatos „informacijos sprendimų“ teikimo lyderius. Svetainė „Sci-Hub“, esą, pažeidžia prenumeratos pagrindu veikiančios duomenų bazės „Science Direct“ licencijavimo teises. „Elsevier“ nurodo, kad „ScienceDirect“ duomenų bazėje galima rasti beveik ketvirtį visų pasaulio recenzuojamų pilno teksto techninių ir medicininių straipsnių.

A.Elbakijan, savo svetainėje atvirai teigdama, kad svetainė yra piratinio pobūdžio, nurodo, kad jos tikslas – suteikti visuomenei nemokamą prieigą prie dešimčių milijonų mokslo darbų. Taip pat ji remia mokslinį „Atviros prieigos“ judėjimą, kurio tikslas – mokslinius darbus publikuoti taip, kad jų skaitymas būtų nemokamas. Įprastinė vieno mokslinio darbo perskaitymo kaina yra apie 30 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius