-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oksfordo universitetas gavo 100 mln. svarų paramą atsparumo antibiotikams tyrimams

Didžiosios Britanijos Oksfordo universitetas gavo 100 mln. svarų (112 mln. eurų) paramą augančio atsparumo antibiotikams tyrimams, antradienį paskelbė universitetas.
Oksfordo universiteto panorama
Oksfordo universiteto panorama / Wikipedia.org nuotr.

Didžiosios Britanijos cheminių medžiagų tarptautinės bendrovės „Ineos“ paaukota suma yra viena didžiausių aukų, kurią Oksfordo universitetas gavo per ilgą savo istoriją.

Finansavimas bus panaudotas naujam institutui įsteigti, siekiant kovoti su didėjančia antimikrobinio atsparumo problema, kurį sukelia didėjantis gyvūnų ir žmonių vartojamų vaistų kiekis, kuriais gydomos bakterijų sukeltos ligos.

Didėjantis atsparumas antibiotikams lemia 1,5 mln. perteklinių mirčių per metus, pranešė Oksfordo universitetas.

Iki 2050 metų šis skaičius gali išaugti iki 10 mln. mirčių per metus, nes antibiotikai ir kiti antimikrobiniai vaistai nebėra veiksmingi nuo paplitusių ligų.

Oksfordo vicekanclerė profesorė Louise Richardson teigė, kad koronaviruso pandemija parodė, jog būtina skubiai kovoti su „kataklizmine“ grėsme visuomenės sveikatai, kurią sukelia atsparumas antibiotikams.

„Tikrai žinojome, kad egzistuoja didelis naujos pandemijos potencialas, apie tai mums buvo priminta ne kartą, ir vis dėlto nepasiruošėme“, – teigė ji.

„Žinome, kad žmonių gydymui naudojamų antibiotikų kiekvienais metais lieka vis mažiau dėl atsparumo augimo, todėl būtina veikti, o tai, kad buvome nepasirengę pandemijai, manau, sustiprina veiksmų svarbą, kol dar nėra per vėlu“, – pažymėjo profesorė.

„Ineos“ vadovas Jimas Ratcliffe'as teigė, kad pramonės ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimas „yra kaip niekad svarbus kovojant su atsparumu antibiotikams“.

„Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su vienu iš pirmaujančių pasaulio mokslinių tyrimų universitetų, kad paspartintume pažangą sprendžiant šį skubų pasaulinį iššūkį“, – pridūrė jis.

Penicilinas – pirmasis pasaulyje antibiotikas – buvo atrastas Oksforde ir vėliau išgelbėjo milijonus gyvybių visame pasaulyje.

Bendradarbiaudama su Didžiosios Britanijos farmacijos bendrove „AstraZeneca“, Oksfordo universiteto komanda taip pat sukūrė vieną pirmųjų vakcinų nuo COVID-19.

„Vakcinos, sukurtos per rekordiškai trumpą laiką ir uždegančios šviesą tunelio gale, buvo sukurtos naudojant tyrimus, atliktus dar gerokai prieš COVID-19 smūgį“, – pažymėjo „Ineos Oxford Institute“ patarėjas Davidas Sweetnamas.

„Aišku, kad dabar turime kurti naujus antibiotikus taip pat skubiai, kaip ir vakcinas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius