Pasaulio pabaigos laikrodis rodo 3 minutes iki vidurnakčio

Minutinė „Pasaulio pabaigos laikrodžio“ rodyklė rodo, kad iki vidurnakčio liko 3 minutės. Šis laikrodis – simbolinis geriausių pasaulio mokslininkų būdas atkreipti dėmesį į tai, kaip mes naikiname savo planetą ir kaip arti apokalipsės esame, rašo „ABC News“.
Pasaulio pabaiga
Pasaulio pabaiga / 123rf.com

Kuo arčiau minutinė rodyklė yra vidurnakčio, tuo didesnė pasaulinio kataklizmo tikimybė, teigia Atomo mokslininkų biuletenio (The Bulletin of the Atomic Scientists) taryba. 

Rodyklės vieta kasmet nustatoma įvertinus, kaip žmonija su savo sukurtomis technologijomis yra arti civilizacijos sunaikinimo. 

Šiemet ji buvo palikta ten, kur ir 2015-aisiais – arčiausiai vidurnakčio nuo Šaltojo karo pabaigos. 

Praėjusiais metais rodyklė buvo paslinkta nuo „penkios minutės iki vidurnakčio“ iki „trys minutės iki vidurnakčio“. Taip padaryta atsižvelgus į klimato pokyčius ir ypatingas bei nenuginčijamas grėsmes žmonijos egzistavimo tęstinumui, kurias kelia branduolinių ginklų arsenalo modernizavimas.

Šių metų rodyklės vieta nuspręsta įvertinus įtampą tarp JAV ir Rusijos, neseniai įvykusius Šiaurės Korėjos branduolinius bandymus, paskelbė Atomo mokslininkų biuletenio taryba.

Atomo mokslininkų biuletenis įkurtas 1945 m. Čikagos universiteto mokslininkų, kurie padėjo sukurti pirmuosius atominius ginklus. Po dvejų metų šie mokslininkai sukūrė „Pasaulio pabaigos laikrodį“.

Sprendimą dėl rodyklės vietos priima biuletenio mokslo ir saugumo taryba, kurioje – fizikos, aplinkosaugos mokslininkai iš viso pasaulio. Jie konsultuojasi su Rėmėjų taryba, kurioje – 16 Nobelio premijos laureatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius