Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų mokslininkas „Monos Lizos“ paveiksle teigia atradęs paslėptą portretą

Dešimt metų „Monos Lizos“ paveikslą tyrinėjęs Prancūzijos mokslininkas sako jame atradęs dar vieną portretą, kuris skiriasi nuo originalo. Atradimai padaryti naudojant atsispindinčios šviesos technologiją, skelbia BBC.
Pascalis Cotte'as ir „Mona Lisa“
Pascalis Cotte'as ir „Mona Liza“ / Scanpix nuotr.
Temos: 1 „Mona Liza“

Pascalis Cotte'as teigia, kad jo darytos rekonstrukcijos rodo į šoną žiūrinčią pozuotoją, skirtingai nuo Luvro muziejuje Paryžiuje kabančio originalo, ir pozuotoja neturi paslaptingos šypsenos.

P.Cotte'as teigia, kad atkurtame paveiksle matoma moteris gali būti „Mona Liza“, o dabar Luvre kabančiame paveiksle yra ne ji.

P. Cotte'as teigia, kad atkurtame paveiksle matoma moteris gali būti „Mona Liza“, o dabar Luvre kabančiame paveiksle yra ne ji.

Mokslininkas paveikslą analizavo naudodamas sluoksnių didinimo (Layer Amplification) technologiją, kuri leidžia pažvelgti į ankstesnius paveikslo sluoksnius,

Kiekvienas naujas sluoksnis ant drobės sukelia nedidelį nelygumą, taigi galutinėje piešinio versijoje matyti visi ankstesnieji. Anot P.Cotte'o, šiuos po paviršiumi esančius sluoksnius pavyksta aptikti tyrinėjant, kaip nuo paveikslo nelygumų atsispindi įvairaus dažnio šviesos spinduliai.

Paveikslo nelygumus mokslininkas panaudojo tam, kad atkurtų paslėptus piešinio sluoksnius. Atkurtas vaizdas rodo, kad prieš nutapydamas „Monoje Lizoje“ matomą piešinį, Da Vincis buvo nutapęs kitą, be šypsenos.

P.Cotte'as teigia, kad atkurtame paveiksle matoma moteris gali būti „Mona Liza“, o dabar Luvre kabančiame paveiksle yra ne ji.

Mokslininkai sutinka, kad „Monoje Lizoje“ pavaizduota Lisa Gherardini, Florencijos pirklio žmona.

Luvro muziejus kol kas oficialiai nepakomentavo P.Cotte'o teiginių, tačiau kiti mokslininkai jo įžvalgas vertina skeptiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius