Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Proveržis? Izraelis skelbia radęs būdą neutralizuoti COVID-19 infekciją

Izraelis pirmadienio vakarą paskelbė apie „reikšmingą proveržį“ ieškant patikimų vaistų kovoje su COVID-19 infekcija. Gynybos ministras paskelbė, kad pagrindinėje šalies biologinių tyrimų laboratorijoje buvo izoliuotas svarbus naujojo koronaviruso antikūnas, skelbia „The National“.
Izraelis skelbia izoliavęs svarbų naujojo koronaviruso antikūną
Izraelis skelbia izoliavęs svarbų naujojo koronaviruso antikūną / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiose lenktynėse ieškant vaisto ar vakcinos nuo COVID-19 infekcijos, kurią sukelia pernai Kinijoje atsiradęs koronavirusas, žinoma, dalyvauja ir Izraelis, ir kitos šalys.

Tačiau būtent kokybiškais tyrimais garsėjančio Izraelio biologinių tyrimų institute (IBTI) esą izoliuotas „monokloninis antikūnas“, kuris „gali neutralizuoti ligą sukeliantį koronavirusą jo nešėjų organizmuose“, paskelbė Izraelio gynybos ministras Naftali Bennettas.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Jis pirmadienį apsilankė minėtame institute, kur ministrui ir buvo pasakyta apie svarbų pasistūmėjimą į priekį ieškant priešnuodžio koronavirusui.

Antikūnai, daugeliu atvejų liudijantys, kad asmuo jau įgijo atsparumą ligai, laikomi raktu į sėkmę ieškant vaisto nuo koronaviruso.

IBTI direktorius Shmuelis Shapira taip pat pareiškė, kad šio izoliuoto antikūno formulė jau patentuojama, o tada bus ieškoma stambios kompanijos, kuri galėtų jį masiškai gaminti ir paleisti į pasaulį.

Šiame institute, be kita ko, tiriamas kraujas žmonių, kurie jau pasveiko.

O tokiuose mėginiuose esantys antikūnai, daugeliu atvejų liudijantys, kad asmuo jau įgijo atsparumą ligai, laikomi raktu į sėkmę ieškant vaisto nuo koronaviruso.

„Scanpix“ nuotr./Naujasis koronavirusas
„Scanpix“ nuotr./Naujasis koronavirusas

Antikūnas, izoliuotas IBTI mokslininkų, yra monokloninis. Tai reiškia, kad jis buvo išgautas iš vienintelio ląstelių klono ir dėl to teikia dar daugiau vilčių, nes atpažįsta ir specifiškai suriša vieną antigeno epitopą.

Savo ruožtu anksčiau kitose šalyse būta ne monokloninių, o polikloninių – iš dviejų ar daugiau ląstelių klonų izoliuotų antikūnų, skelbia žurnalas „Science Direct“.

Tiesa, skeptikai atkreipia dėmesį, kad Izraelyje panašių pranešimų apie esą rastą būdą kovoti su koronavirusu būta ir anksčiau. Bet juos sekė tyla.

Kai naujasis koronavirusas iš Kinijos atkeliavo į Europą ir Vidurinius Rytus, Izraelis vienas pirmųjų pasaulyje uždarė valstybės sienas ir šalies viduje paskelbė griežtus suvaržymus.

Šalyje buvo patvirtina kiek daugiau nei 16 tūkst. užsikrėtimų. Daugiau nei 10 tūkst. žmonių pasveiko, o 237 mirė.

15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius