-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seniausiuose Egipto papirusuose aprašytos Didžiosios piramidės statybos

Visuomenei Kairo muziejuje greitai bus pristatyti prieš kelerius metus atrasti 4,5 tūkst. metų senumo papirusai, kurie, anot archeologų, yra seniausi kada nors atrasti užrašai šiame regione. Ne ką mažiau už atradimą džiugina ir dokumentų turinys, kuriame nupasakotas to meto darbuotojų, stačiusių Didžiąją Gizos piramidę, gyvenimas, rašo sciencealert.com.
Muziejuje pristatomi senovės Egipte rasti papirusai
Muziejuje pristatomi senovės Egipte rasti papirusai / Scanpix nuotr.

Dokumentai rasti 2013-aisiais olose netoli Wadi al-Jarf – senovės uosto Raudonojoje jūroje Egipto tyrinėtojų Pierre Talleto ir Sayedo Mahfouzo.

Iki šiol niekas negalėjo pasižiūrėti į papirusą, tačiau greitai šeši iš 30 teksto puslapių nukeliaus į Kairo muziejų.

Fotolia nuotr./Didžioji Gizos piramidė
Fotolia nuotr./Didžioji Gizos piramidė

Egiptologams šie papirusai yra informacijos aukso kasykla apie tai, kaip senovės Egiptas buvo valdytas ir kaip buvo pastatyta Didžioji piramidė.

Dokumentuose rasta informacijos ne tik apie tai, koks buvo Didžiąją piramidę stačiusių darbuotojų užmokestis, bet ir pirmosios jų sąskaitos.

„Vienas iš papirusų priklausė vyresniam tarnautojui vardu Marras, kuris prisidėjo prie piramidės statybų. Dokumente kalbama apie tris jo darbo mėnesius ir suteikiama informacija apie pareigas, įskaitant akmenų gabenimą per Nilo upę ir jos kanalus“, – sakė ministerijos pareigūnas Husseinas Abdel-Bassiras.

Pastaruoju metu nestinga įdomių archeologų atradimų apie Egipto piramides. Pavyzdžiui, šį birželį archeologai atrado, kad piramidės pakrypo dėl ankstyvoje statybos stadijoje padarytos klaidos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius